Начало / Uncategorized / Това е заповед, каквито са и “не убивай”, “не блудствувай”

Това е заповед, каквито са и “не убивай”, “не блудствувай”

Мир и спасение на вас, драги … !

Поздравявам М. с именния ден, а вас с именницата. Да ви благослови Господ и да ви дарува всякакви блага, временни и вечни.

Как са М. и К. със здравето? Да не се преуморяват безразсъдно с работа. Това е грях. Всичко трябва да вършим според силите си. Всичките сили отиват за телесното, а за душата остават няколко сънни минути. Трябва да помним думите на Спасителя: „Първом търсете царството на Бога“… и прочие (Мат. 6:33). Това е заповед, каквито са и “не убивай”, “не блудствувай” и пр. Нарушаването на тази заповед често вреди на душата повече, отколкото случайното падение. То охлажда незабелязано душата, държи я в състояние на нечувствителност, а често води и до духовна смърт: „остави мъртвите да погребват своите мъртъвци“ (Мат. 8:22, Лука 9:60) — мъртвите по душа, без духовно чувство, без горещо желание за изпълняване на заповедите, нито горещи, нито студени, които Господ заплашва „да изблюва из устата си“ (Откр. 3:16). Трябва поне веднъж на ден да се поставим за по няколко минути на съд пред Господа, като че ли сме умрели и на четиридесетия ден стоим пред Него и очакваме решението за нас, къде ще ни изпрати Господ. Застанали мислено пред Господа в очакване на съда нека плачем и умоляваме Бог по Своето милосърдие да ни помилува, да опрости нашия огромен неизплатим дълг. Съветвам ви да приемете това като постоянно правило до смъртта си. По-добре е вечерта, но може и по всяко време, да се съсредоточим и да умоляваме Господа от цялата си душа да ни прости и да ни помилва; още по-добре е да правим това няколко пъти на ден. Това е заповед на Бога и на св. отци, погрижете се поне малко за душата си. Всичко отминава, смъртта наближава, а ние съвсем не мислим за това с какво ще застанем на съда и какво ще отсъди за нас Праведният Съдия, който знае и помни всяко наше движение — и най-малкото — на душата и на тялото от юношеството до смъртта. Какво ще отговаряме?

Затова св. отци са плакали и умолявали Господа за прошка тук, на земята, за да не плачат на Съда и във вечността. Ако те са имали нужда от плач, то защо ние, окаяните, смятаме себе си за добри, живеем толкова безгрижно и мислим само за житейското. Простете ми, който само поучавам, а сам нищо не върша.

М. се обиди през зимата, че не ù давам указания какво да прави и какво да чете, а самата тя изобщо нищо не изпълнява. Ето, М., прави това, което сега казах, само че както трябва, тогава няма да ти трябва нищо да четеш и ще получиш много повече, отколкото ако четеше от сутрин до вечер. Цялата работа е в това, че ние четем и знаем, какво трябва да правим, но не изпълняваме нищо. Чакаме някакъв чичко да свърши всичко вместо нас. А нали можем да разделим участта на безплодната смокиня. „Проклет“ е всеки, „който върши нехайно делото на Господа“ (Иер. 48:10). А ние как се трудим за нашето спасение? Как се молим, как изпълняваме заповедите, как се каем и т. н. и т. н.? Секирата лежи до корена на дърветата… (Лука 3:9)

Простете ми е се помолете и за себе си и за мен. Поздрав и благословение Божие на всички. Пишете.

Игумен Никон (Воробьов)

Писма до духовните чеда

Източник: http://petkohinov.com/

снимка: http://www.pemptousia.gr/

За Николина Александрова

Виж още

В село Беден събират дарения за довършване на параклис

В девинското село Беден започна кампания за събиране на дарения за довършване на параклиса „Успение ...