Начало / Uncategorized / Това е заповед, каквито са и “не убивай”, “не блудствувай”

Това е заповед, каквито са и “не убивай”, “не блудствувай”

Мир и спасение на вас, драги … !

Поздравявам М. с именния ден, а вас с именницата. Да ви благослови Господ и да ви дарува всякакви блага, временни и вечни.

Как са М. и К. със здравето? Да не се преуморяват безразсъдно с работа. Това е грях. Всичко трябва да вършим според силите си. Всичките сили отиват за телесното, а за душата остават няколко сънни минути. Трябва да помним думите на Спасителя: „Първом търсете царството на Бога“… и прочие (Мат. 6:33). Това е заповед, каквито са и “не убивай”, “не блудствувай” и пр. Нарушаването на тази заповед често вреди на душата повече, отколкото случайното падение. То охлажда незабелязано душата, държи я в състояние на нечувствителност, а често води и до духовна смърт: „остави мъртвите да погребват своите мъртъвци“ (Мат. 8:22, Лука 9:60) — мъртвите по душа, без духовно чувство, без горещо желание за изпълняване на заповедите, нито горещи, нито студени, които Господ заплашва „да изблюва из устата си“ (Откр. 3:16). Трябва поне веднъж на ден да се поставим за по няколко минути на съд пред Господа, като че ли сме умрели и на четиридесетия ден стоим пред Него и очакваме решението за нас, къде ще ни изпрати Господ. Застанали мислено пред Господа в очакване на съда нека плачем и умоляваме Бог по Своето милосърдие да ни помилува, да опрости нашия огромен неизплатим дълг. Съветвам ви да приемете това като постоянно правило до смъртта си. По-добре е вечерта, но може и по всяко време, да се съсредоточим и да умоляваме Господа от цялата си душа да ни прости и да ни помилва; още по-добре е да правим това няколко пъти на ден. Това е заповед на Бога и на св. отци, погрижете се поне малко за душата си. Всичко отминава, смъртта наближава, а ние съвсем не мислим за това с какво ще застанем на съда и какво ще отсъди за нас Праведният Съдия, който знае и помни всяко наше движение — и най-малкото — на душата и на тялото от юношеството до смъртта. Какво ще отговаряме?

Затова св. отци са плакали и умолявали Господа за прошка тук, на земята, за да не плачат на Съда и във вечността. Ако те са имали нужда от плач, то защо ние, окаяните, смятаме себе си за добри, живеем толкова безгрижно и мислим само за житейското. Простете ми, който само поучавам, а сам нищо не върша.

М. се обиди през зимата, че не ù давам указания какво да прави и какво да чете, а самата тя изобщо нищо не изпълнява. Ето, М., прави това, което сега казах, само че както трябва, тогава няма да ти трябва нищо да четеш и ще получиш много повече, отколкото ако четеше от сутрин до вечер. Цялата работа е в това, че ние четем и знаем, какво трябва да правим, но не изпълняваме нищо. Чакаме някакъв чичко да свърши всичко вместо нас. А нали можем да разделим участта на безплодната смокиня. „Проклет“ е всеки, „който върши нехайно делото на Господа“ (Иер. 48:10). А ние как се трудим за нашето спасение? Как се молим, как изпълняваме заповедите, как се каем и т. н. и т. н.? Секирата лежи до корена на дърветата… (Лука 3:9)

Простете ми е се помолете и за себе си и за мен. Поздрав и благословение Божие на всички. Пишете.

Игумен Никон (Воробьов)

Писма до духовните чеда

Източник: http://petkohinov.com/

снимка: http://www.pemptousia.gr/

За Николина Александрова

Виж още

Кратки сведения за Мелнишка епархия до присъединяването на част от нея към Неврокопска епархия през 1919 година

След издаването на султанския ферман през 1870 г. за учредяване на Българска екзархия в гр. ...