Начало / Новини / Започнаха тържествата по повод 1100 г. от успението на св. Климент Охридски

Започнаха тържествата по повод 1100 г. от успението на св. Климент Охридски

От тази вечер започнаха тържествата по повод 1100 години от успението на свети Климент Охридски. Честната му глава бе посрещната от Българския патриарх Неофит на входа на патриаршеската катедрала.

Стотици се поклониха пред главата на бащата на азбуката и вдъхновител на стотици души. Тържествената служба започна от  18 часа тази вечер започнаха тържествата по повод изпълването на 1100 г. от успението на св. Климент Охридски. В 17 часа в Синодната палата бе посрещната честната глава на св. Климент Охридски, носена от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон.

Малко по-късно с литино шествие от Синодната палата до Храм-паметника, бяха занесени честните мощи, на които лично се поклони и Българският патриарх Неофит. Мощите бяха внесени в храма, където стотици им се поклониха.

В богослужението се включиха десетки столични свещеници, монаси и игумени на манастири от Софийска епархия.

Утре от 9,30 часа ще започне тържествената св. Литургия, която ще бъде възглавена от Българския патриарх Неофит. Мощите на св. Климент ще останат в храма и утре до 18 часа, за да може повече православни християни да се поклонят пред бащата на азбуката и вдъхновител на хиляди души – св. Климент Охридски.

От 19 часа утре пък ще се състои и празничен хоров концерт на църковна музика, зала „България“.

По информация и снимки на Официалния сайт на Св. Синод. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...