Начало / Новини / Неврокопска епархия има нов протосингел

Неврокопска епархия има нов протосингел

На 20 ноември (неделя), накрая на празничното богослужение в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Гоце Делчев (Неврокоп), Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим представи новия протосингел на Неврокопска епархия.

На тази длъжност е назначен архимандрит Епифаний Илиев Михайлов. Той ще заеме мястото на наскоро починалия архимандрит Лукилиан Дамянов (1923-2016). Архим. Епифаний е избран от Епархийския съвет на Неврокопска св. митрополия и утвърден от Св. Синод на БПЦ.

Новият протосингел на Неврокопска епархия архимандрит Епифаний Михайлов е роден на 6 април 1975 г. в гр. София. Завършил е Богословския факултет СУ „Св. Климент Охридски“. Приема монашески постриг на 1 юни 2002 г. в Хаджидимовския манастир ”Св. Вмчк. Георги” от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 25 ноември 2004 г. е ръкоположен за йеродякон, а скоро след това – за йеромонах. Възведен е в архимандритско достойнство на 01.07.2007 г.

Изпълнява различни послушания и длъжности в епархията. Духовник с авторитет, добре познат в църковните среди, със солиден административен опит, участва активно в образователните и просветни дейности на Неврокопска св. митрополия.

Протосингелът е помощник на митрополита в управлението на епархията и се намира под негово пряко и непосредствено ръководство, замества го при негово отсъствие според изричните му указания. (Устав на БПЦ, чл. 97, т. 3)

© Неврокопска св. митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

Започва дарителска кампания за храма в село Голема Раковица

Недалеч от София, в полите на Средна гора, на хълма срещу увековечената в разказа на ...