Начало / Новини / Денят на православната християнска младеж и семейство беше отбелязан с много богата програма в Благоевград

Денят на православната християнска младеж и семейство беше отбелязан с много богата програма в Благоевград

Още рано сутринта, на 21 ноември, камбаните на църквата „Свето Въведение Богородично“ в старинния квартал „Вароша“ забиха тържествено за началото на утринната служба.

Светата Литургия, за храмовия празник, бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, в съслужение с храмовото духовенство, свещеници и дякони от Неврокопска епархия. В празничната служба участие взеха архиерейските наместници съответно на Разложка духовна околия – иконом Янко Русков и на Санданска духовна околия протоиерей Георги Танчев.  Множество народ изпълни старата църква на Благоевград, която в този ден отбеляза за 172 път храмовия си празник. Богослужбата бе благоукрасена от митрополитския хор „Йеромонах Неофит Рилски“ с ръководител проф. Йоанис Папахронис.

От 11:00 ч., в двора на храма, за втора поредна година се проведе благотворителен базар, иницииран от Православния информационен център на Неврокопска света митрополия. Ръчно изработените изделия и постно приготвените сладкиши привлякоха интереса на миряните, а събраните средства ще бъдат използвани за подпомагане на социално слаби семейства. Тази година в базара се включиха ученици изучаващи СИП „Религия-Православие“ в Благоевградските училища.

Следобяд в Регионалния исторически музей „Обединен детски комплекс“ Благоевград представи своята празнична програма, изпъстрена с много стихотворения и песни, като основният акцент беше поставен върху семейството. За да уважат празничната програма бяха дошли родители и деца.

   На сцената ученици от журналистическата редакция „Хей хлапета“ и от православния журналистически клуб „Кандилце“ проведоха интервю със свещеник Стоян Бербатов, който отговори на въпроси свързани с въвеждането на Пресвета Богородица в храма, с примера на праведните Йоаким и Анна, с ценностите в семейството, тайнствата в Църквата и така по атрактивен начин запозна аудиторията с празника на християнското семейство.

Вечерта Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим гостува на тържество за деня на християнското семейство подготвен от учениците на 1 а клас в VIII СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград, които от тази година посещават часове по СИП „Религия-Християнство“.  Митрополитът бе радушно посрещнат от директора на училището г-н Биров и след разглеждане на новооткритите зали за спор, хранене и отдих, бе посрещнат от най-малките ученици с класен ръководител г-жа Кръстева и техните родители.

Децата пресъздадоха историята на светите праведни Йоаким и Анна и обърнаха внимание на християнските добродетели, които са вечни и неизменни независимо от времето и трудностите. Децата предизвикаха своите родители и в състезание по намиране на семейното съкровище. За добрата подготовка на децата с тях работят също г-жа Жанет Керанова, актриса от драматичен театър „Никола Вапцаров“ и г-жа Кючукова, учител по религия.

В края на тържеството Митрополитът поздрави децата и техните родители и изрази убеждението си, че изборът на родителите днес, децата им да посещават часове по религия, утре ще бъде стократно възнаграден от Господа с блага, които не са си и представяли.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честит ден на Независимостта!

На 22 септември се навършват 113 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, ...