Начало / Новини / България посреща св. Климент Охридски

България посреща св. Климент Охридски

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще остане отворена цяла нощ

Утре от 17:45 България ще посрещне мощите на св. Климент Охридски. Това ще стане с литийно шествие от Св. Синод до патриаршеската катедрала, като се очаква лично патриарх Неофит да посрещне мощите. От 18 часа пък ще има тържествено бдение, а вратите на храма ще останат отворени през цялата нощ, съобщават от Св. Синод. В Петък пък от 9 часа ще започне тържественото богослужение, на което ще присъстват всичките митрополити от Св. Синод, както и гостите от съседна Гърция. От 19 часа същия ден ще бъде открит тържествения празничен концерт на църковна музика в зала „България”.

Мощите ще останат в София до събота сутринта, когато ще заминат за Рилския манастир. Там се очаква гостите да бъдат посрещнати от манастирското братство. Заедно с митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон, който всъщност носи мощите ще бъдат и Пловдивския митрополит Николай – председател на Комисията, подготвяща честванията по повод 1100-годишнината от успението на св. Климент Охридски, и на митрополитите-членове на Комисията.

Същия ден митрополитите ще заминат за Пловдив, където в неделя ще се състои съборна св. Литургия в митрополитския храм „Св. Марина“, възглавена от митрополит Пантелеймон в съслужение с Пловдивския митрополит Николай и епархийските митрополити при молитвеното участие на Българския патриарх Неофит.

Преди да си тръгнат гостите ще минат и през Бачковския манастир.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...