Начало / Uncategorized / Завърши випуск 2016 на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Завърши випуск 2016 на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата на Софийския университет, в деня на Въведение Богородично, 54 бакалаври и 37 магистри от випуск 2016 от Богословския факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. 17 от абсолвентите са с отличен успех.

Проф. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет, откри тържествената церемония и отбеляза, че за него е радостно да види Аулата толкова пълна. Той пожела на абсолвентите успех и развитие на тяхната кариера, както и в следващите етапи на образованието им. Проф. Омарчевски изрази увереността си, че абсолвентите на Богословския факултет завършват не само като добри специалисти, но и като по-добри хора. В приветствието си към най-младите си колеги проф. Омарчевски заяви, че в днешните трудни дни необходимостта на обществото ни от грамотни и добре обучени специалисти богослови е голяма на всички нива в обществото. Той пожела на всички занапред освен здраве и да бъдат верни на Христовото учение, да бъдат достойни членове на нашето общество и да носят с гордост името на св. Климент, под чиято егида са се обучавали: „Бъдете верни на завета на св. Климент. Едно светило, с което не само България, но и целия християнски свят може да се гордее. Един дълбоко проникновен мислител, педагог и задълбочен богослов“.

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев приветства абсолвентите от името на ректорското ръководство. По думите му в днешно време говорим, че не достигат много специалисти, че обществото ни се лута в различни посоки, нямаме и хора, които да се грижат за душите на хората, а Софийският университет в лицето на студентите от Богословския факултет създава подобни специалисти.

4

Абсолвентите и техните близки бяха поздравени и от дългогодишния сътрудник на „Добротолюбие“  Здравко Кънев. Той припомни началото на следването си: „През тези четири години изминахме път, през който се изграждахме като зрели и отговорни към бъдещите ни начинания. Придобихме много нови знания, но най-важното от тях бе мисълта за отговорността пред Църквата, пред Бога и ближния“. Той отбеляза още, че богословието е не само наука, но и откровение, свидетелство за Христос, образец на нашия живот.

Днес сред дипломираните бакалаври бе и създателят, и главен редактор на „Добротолюбие“ Ангел Карадаков, който се дипломира като един от отличниците на випуска. Целият екип на „Добротолюбие“ пожелава на нашите колеги Бог да ги напътства във всяко начинание. Пожелаваме им още упорита работа в полза на Църквата и обществото.

Честито дипломиране!15107384_10205984850535201_4571855408447717652_n

За Николина Александрова

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...