Начало / Uncategorized / Доц. Костадин Нушев: „Рождественският пост ни подготвя за рождеството на Спасителя“

Доц. Костадин Нушев: „Рождественският пост ни подготвя за рождеството на Спасителя“

Богословът доц. Костадин Нушев в интервю за началото на 40-дневните Рождественски пости.
Доц. Нушев, започнаха последните пости за годината, колко са периодите на пост в нашия календар?
– В календара на Православната църква има четири важни постни периода: Великият пост – най-дългият, който предшества празникът Възкресение Христово, Богородичният пост, свързан с празника Успение Богородично, Рождественският пост, който започна на 15 ноември и Петровият пост, или Апостолският, както е бил наричан в древната църква.
В тези периоди църквата е установила вярващите християни да се подготвят за посрещането на най-важните господски празници – на първо място свързани с живота и спасителното дело на Иисус Христово, а именно Рождеството на Христос и Възкресението му. Богородичният пост е свързан с личността, живота и делото на Света Богородица. Другият празник е посветен на двамата първовърховни апостоли Петър и Павел, които са наречени стълбове на църквата. С тяхното дело е основана и църквата и е разпространена в тогавашния свят.
Каква е идеята на Рождественския пост?
 
– Този пост е свързан с подготовката за посрещане на празника. Църквата установила тази духовна дисциплина на пост, за да се подготвят духовно вярващите християни. Празникът е свързан с началото на спасението, боговъплъщението и раждането на Младенеца – Иисус Христос. Постът има духовно значение да подготви вярващите и да ги направи съпричастни на тази история на спасението, подготовката на човечеството за посрещането на Спасителя. Затова в празничните дни преди Рождество Христово църквата припомня всички тези събития. Постепенно ни въвежда в тайната на спасението чрез богослужението и споменаването на по-важните събития.
Какво не трябва да консумираме по време на постите?

– По време на поста основното, което е като ограничаване е храната от животински произход. В сряда и петък църквата препоръчва също пост и въздържането от олио или от растителната мазнина, т.е. по-проста и обикновена храна, чрез която се изразява духовността на вярващите християни. По този начин те насочват своето внимание към молитвата и духовните блага, които се придобиват чрез Божията благодат. Чрез ограничаването от обичайната употреба на храна да бъдем готови да споделяме нашите материални блага с нуждаещите се. Когато ограничаваме себе си, можем по-лесно да отделим от нашата храна за бедните, гладуващите, онеправданите и най-малките Христови събратя. Постът в християнския начин на живот е свързан и с милосърдието. Затова ние по време на пост трябва да извършваме добри дела на милосърдие, на духовна и материална подкрепа за ближните, които имат нужда от нея.

Защо църквата налага ограничението на точно тези храни?

– Тези храни се разглеждат като израз на една по-богата трапеза. По-простата храна, която в строгия пост може да се сведе само до хляб и вода е най-необходимото, с което човешкият организъм може да живее по един нормален и здравословен начин.

Когато църквата ни препоръчва това ограничение тя има предвид ние да се ограничим с най-необходимото за нашето телесно здраве и прехрана като насочим мислите си предимно към молитвата, добрите дела, към Божието царство и воля и да ги изпълняваме с по-голяма духовност, както и да не разсейваме съзнанието си с грижите свързани с прехраната.

Да не се чудим по по-суетен начин каква да е храната ни и да се ангажираме с мислите за нея. От друга страна когато си налагаме тази дисциплина да живеем по един по-скромен начин, тогава и духовно укрепваме във вярата и добиваме максимални възможности с това, което сме спестили от собствена си храна, да подкрепим бедните, гладните нуждаещите се наши ближни. Постът създава условие и възможност за милосърдието.

Освен ограничения в храненето трябва ли поведението ни да бъде променено през тези 40 дни преди Рождество Христово?

– Mислите, чувствата, поведението и желанията трябва да бъдат насочени към слушане на словото Божие, изпълняване на Божията воля и извършване на добри дела, които са на милосърдие и любов към ближния.Постът не е само някаква ограничена диета или промяна на хранителния режим, а духовно средство за цялостна промяна за живота и поведението на вярващите християни. Трябва да се въздържаме от лошите мисли, чувства, от завистта, злобата, гнева и всичко това, което обременява душата.

Каква е символиката на броя на дните за пост?

– В древната църква още от библейски времена този срок на 40 дни е свързан с примера на Иисус Христос, който сам в началото на своето служение се усамотил в пустинята и в продължение на 40 дни пребивава в строг пост, за да се подготви духовно за своята учителска и спасителна мисия. Затова и християните още от древност са възприели този принцип да подражават на Христовия начин на молитва и пост.

Кога християните са започнали да постят и има ли по-стари традиции във въздържанието от земните съблазни?

– Християните са наследили тази традиция на пост още от старозаветните времена. Още в древност има такава засвидетелствана религиозна практика да се подготвят вярващите в Бога за важни събития или среща с него. Когато се приготвят за религиозен обет или молитвено и култово поклонение пред него, те се подготвят чрез пост. Иисус Христос придава нов смисъл на поста, като казва, че това не трябва да бъде само едно външно религиозно – култово поведение, а да бъде свързано с вътрешната радост от молитвата с Бога. По време на пост човек не трябва да придава мрачен вид на лицето си, както казва Иисус Христос в Евангелието, а с радост да прилага тази духовна дисциплина, като знае, че това е угодно на Бога и чрез това той изпълнява Божията воля.

http://www.focus-news.net/

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...