Начало / Новини / Даряват по 5000 лв. за църква на 160 г.

Даряват по 5000 лв. за църква на 160 г.

Вековна църква ще бъде възстановена в нейния автентичен вид. Инициативата е на община Кресна, която през март тази година поде кампания за събиране на дарения за възкресяването на храм „Свети Архангел Михаил“ в село Стара Кресна.

Парите в сметката се увеличават с всеки изминал ден. Много хора подкрепят инициаторите на това богоугодно дело. От всички краища на страната правят дарения. Има частни лица, които са превели по 5000 лева. „Ще ни трябват поне 100 000 лева, за да възкресим този център на българщината и вярата. Но вярвам, че с помощта на добри хора ще се справим“, твърди кметският наместник на селото Павел Паскалев.  
Светата обител е изградена през 1856 г. на мястото, където е имало няколко оброчища и два малки параклиса. През 1866 година в трема на храма завърналият се от Русия Спас Харизанов открива взаимно училище. Църквата е опожарена през 1878-1879 година при погрома на Кресненско-Разложкото въстание и е възстановена три години по-късно. Отново е запалена и изпепелена през октомври 1912 година по време на Балканската война от отстъпващите османски войници. След войната близо до нея е построен малък параклис, който служи за храм и днес, а вековната църква е в руини.

Владимир Симеонов, в-к „Стандарт“

За Ангел Карадаков

Виж още

Рилският манастир има забележки към пътя за Светата обител

Състоянието на пътя Рила-Рилски манастир е обсъдено на среща при игумена на Рилски манастир Адрианополския ...