Начало / Новини / Учредиха инициативен комитет за създаване на български православен център в Мадрид

Учредиха инициативен комитет за създаване на български православен център в Мадрид

По покана на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и фондация „Трейс за хората“ с изпълнителен директор Десислава Любенова в София се учреди Инициативен комитет „Свети Тривелий Български – православен храм“.

Почетен председател е академик Антон Дончев, а председатели са митрополит Антоний и проф. д-р инж. Николай Михайлов, ръководител на Катедра „Пътища“ при УАСГ. Сред учредителите са доц. д-р Павел Павлов, зам.-декан на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, адвокат Любимир Владикин, управител на адвокатско дружество „Владикин, Славов и партньори“, специалист по данъчно и търговско право, Мирослав Манолов, изпълнителен директор на „Трейс Груп Холд“ АД, Костадин Костадинов, директор на Историческия музей в Добрич, общински съветник в общински съвет Варна и автор на учебника по родинознание. „В навечерието на Рождественските пости ние поставяме началото на съграждането на храм“ обърна се НВП Западно и Средноевропейски митрополит Антоний към учредителите на инициативния комитет. И продължи:

„С болка споделям, че в диоцеза на Западно- и Средноевропейската епархия не разполагаме със собствени храмове, които да са построени от наши сънародници. Единственото изключение е храмът ни в Будапеща, посветен на светите братя Кирил и Методий, който е построен със средства на българската общност преди много години. За нашите сънародници църквата е място, където те се чувстват сигурни, където получават подкрепа, тя е протегната ръка. В Берлин имаме кризисен център. Идеята  да съградим храм, носещ името „Св. Тривелий Български“ – духовно средище със социални функции, е навременна и необходима“.

Професор Михайлов сподели, че книгата на академик Дончев за хан Аспарух и страниците за Тервел
са го провокирали да търси информация и книги за българския владетел. „Вярвам, че името на свети Тривелий – Теоктист – Свети благоверен Цар Български Тервел, за всички нас е носител на националното ни достойнство и гордост, защитник на християнството по европейските земи и пазител на духа ни“,  допълни професорът.
Почетният председател на инициативния комитет – акад. Антон Дончев, формулира целта с думите:

Храм в чужда страна е равно на убежище  Господ е дал много важна роля на българите. Малко са българите, които знаят отговора на въпроса защо Тервел е канонизиран за светец“. Според доц. д-р Павел Павлов най-бързият и достоверен начин да си дадем отговор на въпроса е да прочетем Паисий Хилендарски. Историкът Костадин Костадинов бе категоричен: „Кан Тервел е първият по време  български светец с българска кръв.“

Името на св. Тривелий – Теоктист е  записано в „Списък на българските православни светци“. Светецът се почита от Българската православна църква на 3 септември. В множество български храмове има стенописи на св. Тривелий. Във всички храмове, изрисувани от Захарий Зограф, можете да откриете лика на българския владетел.
В България  на 27.04.2011 г. в с. Мадара бе осветен първият храм, чийто патрон е светецът.
Постави се  началото на едно богоугодно дело, в полза и подкрепа на нашите сънародници, чиято диаспора в Испания е най-многобройна, дело, което ще съхрани и утвърди вярата и знанията за историята ни.

Източник: в-к „Стандарт“

За Ангел Карадаков

Виж още

Рилският манастир има забележки към пътя за Светата обител

Състоянието на пътя Рила-Рилски манастир е обсъдено на среща при игумена на Рилски манастир Адрианополския ...