Начало / За нас / Любопитно / Митрополит Антоний заведе поклонници в Бари

Митрополит Антоний заведе поклонници в Бари

Тридесет и двама миряни бяха поведени от митрополит Антоний на поклонение на мощите на Св. Николай Чудотворец в Италия. Инициативата, която е първа по рода си, бе на храма „Св. Николай Мирликийски“ в София, по-известен като руската църква.

Оттам са поканили Западно- и Средноевропейския ни владика да възглави групата. Така Дядо Антоний, настоятелят на храма – архимандрит Филип, и последвалите ги поклонници тръгнаха на 10 ноември на организирано пътуване към светинята на Св. Николай Чудотворец в Бари.
В групата, освен българи, имаше грък, англичанин и полякиня, приели православието, както и няколко украинци.
В  петък, на 11 ноември, посетихме Николското Патриарше Подворие на Руската църква в италианския град. Там ни посрещна настоятелят – протоиерей Андрей Бойцов. Отецът разказа на гостите за древната история и съвременното житие и битие на Николския храм. Впечатлени от южноиталианския регион Пулия, се отправихме към град Алберобелло. Там, в катедралната базилика, митрополит Антоний, съвместно с архимандрит Филип, отслужиха кратък молебен пред мощите на светците безсребърници Козма и Дамян.
Песнопенията и молитвите напълниха огромния храм с хора, възхитени от чудодейното въздействие на православната служба
15094323_1268064829931645_8678440644616885870_nНезависимо от това, че придошлите бяха католици, те се молиха и палеха свещи редом с православните християни „Св. св. Дамян и Козма, молете Бога за нас“, повтаряха след митрополит Антоний и архимандрит Филип миряните.
Съботният ден, 12 ноември, бе кулминацията на поклонението. Дядо Антоний поведе поклонниците към огромната базилика на Св. Николай в Бари за отслужване на тържествената божествена литургия.
Направи ми впечатление, че храмът е католически, и се питах как ще се отслужи православна служба в него. Но преди началото, италианските помощници в базиликата се засуетиха в подготовка на мястото. За по-малко от 5 минути католическият олтар се превърна в православен с пригоден за целта мобилен иконостас.
После отец Андрей ми разясни ситуацията: Преди няколко години той взел разрешение от тогавашния приор – настоятел на базиликата, когато в храма се извършват православни служби три пъти седмично, да се закачва иконостас с православни икони. След изтичането на четиригодишния мандат на приора обаче, следващият настоятел забранил практиката. Но и неговият мандат изтекъл. И новоизбраният приор на базиликата Св. Николай – Циро Капотосто, отново разрешил поставянето на иконостас в дните, определени за православни богослужения.
И ето, иконите са наредени, хoрът на руската църква, съставен предимно от живеещи в Бари украинци, дава начало на службата. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний възглави Божествената литургия на мощите на Св. Николай Чудотворец. Тя бе отслужена съвместно с настоятеля на руския Николски храм-подворие в Бари протоиерей Андрей Бойцов, с настоятеля на руската църква – Николския храм-подворие в София – архимандрит Филип Василцев, и с клирика на Българската православна църква архимандрит Теофан Диновски.

Тържествената литургия обедини българи, руснаци, украинци, сърби, румънци, поляци, англичани, гърци и местни католици!

Базиликата се изпълни с хора, които се молиха заедно. Миряните, които бяха постили, се изповядаха и взеха Свето причастие. След привършване на Божествената литургия митрополит Антоний се обърна към хората с архипастирски слова, като радушно приветства и настоятеля на Патриаршието Подворие в Бари протоиерей Андрей Бойцов. Владика Антоний отбеляза неговия труд и полаганите усилия за развитието на поклонничеството към великата общоправославна светиня. Той приветства и приора на базиликата – Циро Капотосто, който му връчи съдина с чисто свето миро от мощите на светеца.

15056308_1268064956598299_2759618949262882186_nСлед литургията владика Антоний поведе миряните към катедралния събор, където се поклониха на мощите на Света великомъченица Коломба, пострадала за вярата през 276 г. по времето на императора Валентиниан. В същия ден митрополит Антоний оглави и Всенощното бдение в Руската църква „Св. Николай“. В неделя, на 13 ноември, Западно- и Средноевропейският митрополит възглави Божествената литургия в Руската църква към Патриаршето Подворие в Бари в съслужение с протоиерей Андрей Бойцов, с архимандрит Филип (Василцев) и с клирика на Българската православна църква архимандрит Теофан (Диновски). На богослужението се молеха и пречистиха поклонниците от София и местните православни. С приключване на Божествената литургия бе извършено прославяне на светеца Николай Чудотворец, след което владика Антония се обърна със слова към миряните в храма. Той топло приветства и благодари на настоятеля на Подворието в Бари протоиерей Андрей Бойцов и му поднесе в дар икона на Свети Серафим, архиепископ Богучарски.
От името на Светейшия Български патриарх Неофит му дари украсен кръст и бродиран от български майстори епитрахил за тържествени служения. „Руската църква в Бари е готова да даде подслон на православните български братя и сестри. В този великолепен град в Южна Италия се съхраняват мощите на Св. Николай Чудотворец. Чудесата на Светеца продължават и до ден днешен. Искаме да дадем възможност на повече хора да разберат за това благодатно място. Всеки желаещ да се помоли на Св. Николай Чудотворец може да дойде и да отседне в подворието към Руската църква „Св. Николай“. Добре дошли, братя и сестри българи!“, каза в заключение отец Андрей. След приключване на богослуженията митрополит Антоний благослови празничната трапеза, обявявайки край на поклонническото пътешествие в Бари.
С пътуването до италианския град се слага начало на поредица от поклоннически турове, които ще се осъществят и в други градове. За догодина се предвижда посещение на православни светини в Рим и Москва.

Оля Ал-Ахмед, в-к „Стандарт“

Снимките са взети от профила на митрополит Антоний във Фейсбук.

За Ангел Карадаков

Виж още

През 2022 г. ще се проведе международният фестивал за православно кино – Byzanfest 2022

През 2022 г. ще се проведе международният кино конкурс за православно творчество Byzanfest 2022. Регистрацията на ...