Начало / Коментар / Изборът за Старозагорски митрополит ще бъде следен на живо в интернет

Изборът за Старозагорски митрополит ще бъде следен на живо в интернет

Кой казва че Българската православна църква не върви в крак с времето? И не изпреварва всички останали православни църкви по отношение на гласност при вземането на решения? Предстоящите избори за нов Старозагорски митрополит показват, че използването на интернет не само не противоречи на вярата и каноните, но напротив – гарантира истинността на Божия промисъл.

И така за Рождество Христово южната епархия ще има своя каноничен правоправещ митрополит. Това не е новина – една епархия не може да остава без свой архипастир. Новина е, че за пръв път миряните ще следят как протича изборът през мрежата. Това съобщи на среща с медиите в Стара Загора временно управляващият епархията митрополит Антоний.

„Искам да организирам честен и открит вот. И за да има прозрачност на избора, подготвям самото гласуване да бъде показано чрез стрийминг във Фейсбук, за да може всеки един в реално време да наблюдава вота“, обясни владиката.

Подобно онлайн предаване на изборния процес за епархийски митрополит не е правено досега. А за първи път въобще тв камера беше допусната  при гласуването за патриарх през 2013 година.
До предстоящия вот за владишкия престол в Стара Загора се стигна, след като дългото боледуване отказа досегашния титуляр дядо Галактион. След прекарания пореден инсулт той бе освободен на 28 септември т.г. от епархийския пост.
Дядо Антоний свиква епархийските избиратели на 4 декември, за да направят своя избор на двама от най-достойните сред осемте епископи, които имат правото да станат митрополити. Седмица по-късно Светият синод трябва да посочи кой от двамата ще заеме поста. Всичките 36 епархийски избиратели на Старозагорска митрополия вече са уведомени с писма за предстоящия избор. Преди него сутринта на 4 декември в катедралния храм „Св. Димитър“ в престолния град ще бъде отслужена св. Литургия, а след това ще се пристъпи към вота.
Заедно с окръжното писмо епархийските избиратели са получили и възвание от временно управляващия епархията митрополит Антоний. В него той призовава избирателите за отговорност към предстоящия вот.

„Вие, като епархийски избиратели, носите голямата отговорност за избора на Старозагорски митрополит. От вашата преценка и вот зависи бъдещото развитие на епархията. Предстои ви от 8 епископи да изберете двама достойни кандидати един от които да поеме управлението на Старозагорска митрополия“, се казва в посланието.

Епархийските избиратели са 36 – 18 духовни и 18 светски лица, които гласуват тайно. Старозагорската епархия предупреди, че има хора, които се опитвали да манипулират епархийските избиратели, като ги убеждавали да бойкотират и протакат избора на нов митрополит.

„Те искат епархията да няма свой каноничен епархийски митрополит, за да има безвластие и безвремие, водени от свои користни интереси“,

подозира дядо Антоний и предупреждава, че няма да допусне това. Според устава на БПЦ, ако на 4 декември епархийските избиратели не се съберат в пълния си състав, след изчакване от 1 час изборът могат да направят и 19 души – 50 процента плюс 1 от всички избиратели.

Църковни наблюдатели коментират, че има надежда при избора за Старозагорски митрополит да бъде прекъсната порочната практика, при която след епархийски вот единият от двамата кандидати се оказваше практически неизбираем и Св. синод се лишаваше от правото на реален избор. Или пък да бъде оспорван, както стана при избора на нов владика на Варна през 2014 г. Да се надяваме, че Мрежата ще се окаже всевиждащото око на Всевишния, кето ще следи за лъжепророци или търговци в Храма.

Константин Събчев, в-к „Стандарт“

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...