Начало / Новини / Св. Гора дари мощи на св. Мина на Софийска митрополия

Св. Гора дари мощи на св. Мина на Софийска митрополия

Света Гора – Атон дари мощи на св. Мина на Софийска митрополия на БПЦ-БП и единствения енорийски  храм в София, построен в чест на Свети Великомъченик Мина, намиращ се в столичния квартал „Модерно предградие”. 

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български и със съдействието на Балканското Атонско Сдружение на 27.10.2016 г. председателят на храма протойерей Серафим и председателят на БАС г-н Андрей Кристов посетиха Света Гора /Атон/ . Там атонските братята от монашеската килия на Каруля, възстановена от г-н Кристов, дариха на Сдружението частица от мощите на св. вмчк. Мина, а членовете на сдружението я предадоха за вечно съхранение и поклонение на председателя на храма носещ името на великомъченика. 

На 11 ноември, когато православната църква почита паметта на св. мчци Мина. По повод храмовия  празник на х. „Св. Мина”, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит,  в навечерието на празника на 10-и ноември от 15:30 часа  ще се проведе литийно шествие с частица от светите мощи. След което ще бъде отслужена празнична вечерня. На самия празник 11-и ноември ще бъде отслужена Света Божествена Литургия.

 И в двата дена светите мощи на великомъченик Мина  ще бъдат изложени за поклонение и благословение на вярващите!

Свети великомъченик Мина е бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област през III – IV век. По-късно се оттеглил в отшелничество в пустинята до град Котуан. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалиникът наредил да бъде арестуван и жестоко измъчван. Накрая отсекли главата му, запалили огън и хвърлили в него тялото му. Вярващите събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли светите останки в родния му град Александрия и го погребали с почести. На мястото била построена църква посветена на мъченика и в нея ставали множество чудеса.

-Начало на литийното шествие на 10-и ноември от 15:30 часа 

-Сборно място ул.”Орион” до кръстовище „Орион”, Люлин 10

-Маршрут на шествието от кръстовище „Орион” по бул.”Европа” до храм „Св. Вмчк Мина” кв. „Модерно Предградие”.

ПРОГРАМА НА БОГОСЛУЖЕНИЯТА :

-Празнична вечерня от 17:00 часа

-Празнична утреня от 08:00 часа

-Празнична Света Литургия от 09:00 часа

Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ

За Ангел Карадаков

Виж още

Младите хора имат нужда от молитва и духовно напътствие

Румънският патриарх Даниил отправи послание по повод новата 2022-2023 учебна година, съобщава сайтът orthodoxianewsagency.gr. В обръщението ...