Начало / Новини / В столичния район „Изгрев“ ще строят храм на св. Пимен Зографски

В столичния район „Изгрев“ ще строят храм на св. Пимен Зографски

Това бе официално обявено от кмета на СО-район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков на 3-ти ноември, в деня, в който се почита паметта на светеца – изявен иконописец, храмостроител и книжовник, пред  жители и гости на района, които се събраха по покана на Църковното настоятелство „Свети Пимен Зографски“.

На мястото, където ще бъде издигната църквата – пространството пред сградата на КАТ, бе отслужен тържествен водосвет от председателя на Църковното настоятелство отец Антоний.

В словото си районният кмет инж. Цветомир Жеков изрази радостта се, че наред с улица и училище, които носят името на Свети Пимен Зографски, скоро предстои бъде изградено и духовно средище, което ще събира и дарява жителите и гостите на район „Изгрев“ с духовната мощ  на големия софийски светец. Той припомни завещаните  от него трайни духовни следи в цяла България, които историци свързват с  300 църкви и 15 манастири.

Инж. Жеков отправи благодарност към кмета на СО Йорданка Фандъкова за подкрепата на тази родолюбива идея. Той изрази признателност към Църковното настоятелство „Свети Пимен Зографски“ за енергично следваната благородна цел, както и на общинските съветници Малина Едрева и Николай Стойнев, които присъстваха на тържествения водосвет. Сред гостите бе началникът на отдел „Пътна полиция„- СДВР Тенчо Тенев.

На 3-ти ноември, когато се чества денят на Българския художник, чийто патрон е иконописецът-светец Свети Пимен Зографски, районният кмет посочи, че „Изгрев“ се гордее с многобройните големи майстори на изобразителното изкуство, които са живели и творили в тази част на столицата, както и със съвременните, млади живописци.

Присъстващите споделиха изразената от кмета инж. Цветомир Жеков гордост и радост, че дългоочакваната църква „Свети Пимен  Зографски“ ще бъде първият храм на светеца в неговия роден град.

За тържествената атмосфера на церемонията допринесоха и песнопенията на хора към храма „Св. Николай“ с диригент Мария Русева.

Източник: www.so-izgrev.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Епархийските избиратели в Сливен избраха двамата епископи, от които Св. Синод ще избере нов Сливенски митрополит

Знеполски епископ Арсений и Мелнишки епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели на Сливенска епархия ...