Начало / За нас / Любопитно / Уникален епизод от живота на стареца Гавриил

Уникален епизод от живота на стареца Гавриил

Един от най-почитаните свети старци в Грузия е отец Гавриил (Угребадзе). По време на своя живот, той се прославил с това, че в съветското – атеистично време се борил с атеизма, разрушаването на църквите и навсякъде проповядвал за Господ Иисус Христос. 

А по време на молитва в килията си, според свидетели, той се въздигал във въздуха. Светият му живот бил изпълнен с уникални и вълнуващи епизоди и случки, които често застрашавали свободата му, но той така и не престанал да проповядва за Христос. Един такъв случай колегите от руския сайт pravme.ru публикуват за своите читатели. И  на вас нашите приятели и читатели представяме тази удивителна история. 

„Отец Гавриил слязъл в Тбилиси, за да проповядва (столицата на Грузия бел. р.), стоял на улица Руставели, държейки кръст в ръката и икони. Той смело и силно проповядвал в слава на Господ.
Полицаите много пъти го педупреждавали да не проповядва така гръмко. Когато обаче тези уващания не помогнали, полицаите го качили на мотоциклет, за да го заведат до управлението. Когато потеглил мотоциклетът, отец Гавриил вдигнал кръста и още по-силно започнал да проповядва: Обичайте нашия Господ Иисус Христос, обичайте кръста… Мотоциклетът превърнал в знаме развятата мантия на отец Гавриил. Това било зрелище, на което много хора обърнали внимание. Притесненият началник на полицията попитал: „Какво правиш“?

Отец Гавриил отговорил: Аз нищо не съм направил. Вашите служители ме направиха известен на всички в Тбилиси“.

Историята разказва Архимандрит Мелхиседек (Микава).

За Ангел Карадаков

Виж още

„Представих си една професия, която прави чудеса“: Скритата мисия на реставраторите

В Националната художествена академия ви срещаме с професия, която често остава скрита, но пък е ...