Начало / Uncategorized / Първите фотографии на Св. Гора Атон

Първите фотографии на Св. Гора Атон

Когато на 19-август 1839г. Франсоа Араго съобщил на Френската парижка академия за изобретяването на дагеротипията, той наблегнал на особената важност, която представлявала фотографията в сферата на археологията и въобще във всички изкуства. Не без причина, 3 години по-късно канадецът Пиер-Гюстав Жоли де Лотбиниер направил първите снимки на Акропола.

Гърция и особено Света Гора-Атон, като междина по пътя към Земята на изгряващото слънце, била дестинация, която била изключително привлекателна за фотографските лещи. До края на 19-ти век, пътувания до Св. Гора и до Солун често се правели, следвайки крайбрежните ивици от Марсилия до Константинопол.

Важно е да отбележим, че различните техники за фотография, които в последствие се развили, оказали голямо влияние върху общата гледка, която хората имали върху външния живот през 19 век. Невероятното чуство на реализъм и истинност на снимката често вземало мястото на по-важно лично, духовно пътешествие, което представлявало това до Св. Гора-Атон. До началото на 20 век, фотоалбумите заемали голямо място във „виртуалното пътешествие“ на учени, артисти, пътешественици и туристи, които посещавали Св. Гора и Солун.

DSC00488

Също така, важно е да се отбележи, че разпространяването на фотографията в Гърция допринесло много на историята на Атонския полуостров. Първите хора, които направили снимки на Света Гора били френският инженер Ернест Каранза, който е официалният султански фотограф през 1954г. и руският граф Пиер де Себастианоф  около 1857г.

През  1870 г., фотографски ателиета били отворени на Св. Гора, като тази на манастира Св. Пантелеймон от Вениамин Контракис и по-късно на това на йеромонах Стефанос в Карея. Нека си припомним че, до този период дългият процес на вземане на фотография, както и тежкото оборудване, правило трудно снимането на статични обекти, до които често били поставяни хора. Снимачният процес се развива едва след 1990г., когато времето за снимане бива намалено; опростява се употребата и се намира начин да се снимат движения (което след време ще се превърне в кинематографичните продукции – кино – което произлиза от гръцката дума „движение“;“κίνημα).

DSC00503

Тази модернизация на фотографията позволила на един по-голям брой пътуващи, учени и артисти да се докоснат до това изкуство, което е фотографията. Един от първите, които се опитал напълно да разработи и използва всички възможни елементи за снимане бил младият английски писател Етелстън Райли, през 1883г. През същия период, започнало отварянето на фотографските студия и работилници, както и работата на професионалните фотографи.

Превод : Георги Германов

Източник: http://pemptousia.com

За Георги Германов

Виж още

Младите хора имат нужда от молитва и духовно напътствие

Румънският патриарх Даниил отправи послание по повод новата 2022-2023 учебна година, съобщава сайтът orthodoxianewsagency.gr. В обръщението ...