Начало / Новини / Параклис и скривалище на Левски възстановяват в Мъглижкия манастир

Параклис и скривалище на Левски възстановяват в Мъглижкия манастир

Параклис и скривалище на Апостола на свободата Васил Левски в Мъглежкия манастир „Св. Николай“ ще бъдат възстановени по инициатива на родолюбиви българи,съобщиха вчера от сдружение „Творецъ“ в Мъглиж. 

Параклисът се намира в старото крило на манастира и на няколко пъти е бил опожаряван заедно със светата обител в годините на турското робство. 

Параклисът се намира в старото крило на манастира и на няколко пъти е бил опожаряван заедно със светата обител в годините на турското робство. Въпреки това заедно с него са оцелели много ценни икони на майстори от прочутата Тревненска школа. В параклиса вероятно се е черкувал и йеродякон Игнатий при гостуванията си в манастира, предполагат историци. Обновеният и реставриран православен параклис, който носи името на архангел Михаил, ще приеме първите миряни след ремонта на връх Архангеловден идната седмица, съобщиха ктиторите. Те очакват благословията на Старозагорска митрополия да възстановят в автентичния й вид и стаичката, която е приютявала неведнъж Васил Левски. Скривалището на Апостола се намира в съседство с обновения параклис.

Средствата за ремонта ще бъдат набрани от продажбата на дарени картини, старинни оръжия и други сувенири на художници и майстори от сдружение „Творец“. Тяхната инициатива е в рамките на по-мащабен проект за заснемане и обновяване на всички по-известни исторически места в община Мъглиж и изработване на туристическа карта, чрез която да бъдат популяризирани. 

Автор: Матей Бонев, Стандарт

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...