Начало / Uncategorized / За първи път Патриарх, цар и премиер на освещаване на храм

За първи път Патриарх, цар и премиер на освещаване на храм

Асеновград официално има свой нов храм. Той е седемнайсти подред и е в момента най-големия в града. Името на църквата е на св. Архангел Михаил, който ще честваме на 8-ми ноември.

Освещаването на храма събра заедно патриарх Неофит, премиера Борисов и Симеон Сакскобургготски. Богослужението бе възглавено от Пловдивския митрополит Николай, а в службата се включиха Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Велички епископ Сионий, Браницки епископ Григорий, Белоградчишки епископ Поликарп.  

„Въздигането на Божиите храмове винаги е било повод за искрена радост на църковната ощност и на цялата Църква. Свещеното пространство на храма особеното Божие присъствие в него са неща, от които всички ние имаме нужда, както в обществения, така и в личния си живот, като християни, които търсим пътя към Бога и към вечния живот в спасителния кораб на православието“,

каза вчера на освещаването на новия православен храм в Асеновград патриарх Неофит. Той припомни думите на св. Боян Енравота, че по нашите земи „чисти свещеници ще служат на чистия Бог“. 

„Вички ние, които сме се събрали тук добре знаем колко време и молитви бяха необходими, за да се стигне до освещаването на този храм. Знаем и колко много дарители, всеки от тях според възможностите си допринесоха за довеждането на успешен завършек на това богоугодно дело. Всички тях Църквата ни винаги ще ги има в молитвите си и ние вярваме, че техните имена вече са написани на небесата независимо дали някой е дал средства или със собствените си сили е допринесъл за градежа и украсата на този величествен Божи дом“,

каза още той. В края на богослужението витрополит Николай се обърна със слово към събралите се. „От днес до края на вековете този храм ще бъде храм на Живия Бог. Тук ще се изливат в изобилие божествената благодат на Св. Дух над христините, които ще пожелаят да намерят тук спокойствие, мир, утеха. Да общуват в молитва с Бога“, каза митрополит Николай. 

Той каза още, че в новия храм свещениците, които ще служат ще кръщават и ще звършват тайнствата на Църквата над вярващите, ще им дават духовна подкрепа и заедно с него ще посрещат радостни моенти и тъжни дни.

Новият храм е интересен с това, че в него има 3 проскинитария на св. Георги Победоносец, св. Фанурий и на св. Архангел Михаил, които заедно с иконостаса и троновете в храма са изработени в Гърция, а църквата е изградена изцяло от даренията на благочестиви християни от различни точки на света.

На балкона на църквата има молитвен кът посветен на св. архиепископ Лука Войно-Ясенецки. В специално изографисаната икона на светителя-хирург е положена пръст от гроба на светеца в Симферопол. Под храма пък има параклис-крипта, който е посветен на всички български светии. Там се съхранява и чудотворната икона, на която са изобразени св. Спиридон, св. Атанасий, св. цар Борис-Михаил и св. Стилиян. Параклисът всъщност дълги години беше единствения действащ храм на мястото, докато бъде построена църквата.

След освещаването си църквата е най-новият и най-големият православен храм в Асеновград. В плана за развитие на околохрамовото пространство е предвидено и построяването на трапезария за социално слаби и бедни хора, както и още един параклис на името на св. Серафим Саровски.

Ктиторът на храма Николина Игнатова, която  с решение на Епархийски съвет на Пловдивска св. митрополия №22 бе удостоена с орден „св. Ерм“I степен, споделя, че ще бъде построена и жилищна част за свещеника, който ще служи в храм „Св. Архангел Михаил“.

В последните години в новите храмове няма традиция да се поставя царски трон. Изключение прави този храм, в който има специално място за Симеон Сакскобургготски, който през 1996 г. заедно с тогавашния Пловдивски митрополит Арсений прави първа копка на църквата. Той споделя своята огромна радост от този ден, който си е мечтаел да се сбъдне почти 20 години и да бъде част от събитието. Тогавашната първа копка е всъщност първата копна на православен храм, която Негово Величество прави. Именно това събитие се запечатва и в неговата памет, като едно от най-хубавите и ценни събития за него, „защото, споделя той, един нов храм е една нова надежда за България“. 

Жителите на Асеновград пък определят освещаването на новия храм, като едно от най-големите събития случило се през 2016 г. в светия град. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...