Начало / Новини / За катехизацията на хората с увреден слух си говорим в новия брой на „Православието днес“

За катехизацията на хората с увреден слух си говорим в новия брой на „Православието днес“

„За жалост все още нямаме жестов-църковен език, който да е одобрен и от слухоувредената общност“, каза в „Православието днес“ Силвана Павлова, която от години катехизира хора с увреден слух. 

Пред камерата на предаването тя разказа и за спецификите на работата с тези хора, както и за концепцията, която Св. Синод ще разгледа за евангелизация и катехизация на слухоувредената общност. Силвана поясни, че Съюза на глухите вече е издал речник по религия, но той не е напълно достатъчен. 

„Имаме колега, който мина този курс в Съюза на глухите, това е отец Димитър, който в момента служи в Руската църква. Проблемът там е, че не успяхме да представим (на Св. Синод бел. р.) това, което той е направил. Той е превел литургията, но когато не е представен на слухоувредените и съответно удобрена, тя няма как да везе в употреба, защото ще се случи така, че ние им налагаме едни жестове, които не са техни“,

каза още Силвана. 

За останалите инициативи, които предстоят може да видите в предаването ни. Във втората му част продължаваме с разказа за видния църковен деец и общественик Екзарх Йосиф. Подготвили сме ви и още любопитни и интересни неща. Повече вижте във видеото. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...