Начало / Новини / Митрополит Николай освети подновяването на строежа на нов храм в Пловдивска епархия

Митрополит Николай освети подновяването на строежа на нов храм в Пловдивска епархия

„Храм се строи най-трудно, най-лесно е да се построят казина, дискотеки и барове, защото там помага дяволът“.

Това заяви Пловдивският митрополит Николай в Хасково вчера, като отслужи молебен за възстановяванто на строителството на недовършения храм в кв. „Орфей”. Каквото и дело да започнем, ние трябва да отправяме молитва към Бога и в скоро време да се зарадваме с освещаването на този храм, който ще носи името на чудотвореца Св. Иван Рилски, каза владиката.
Дядо Николай благодари на държавниците в България за отношението им към църквата и лично на министър-председателя Бойко Борисов за неговото съдействие за изграждането на нови християнски храмове.
Убеден съм, че светията Иван Рилски, чието име ще носи този храм ще помага на всички хора в Хасково, заяви кметът Добри Беливанов като благодари на владиката за отправената молитва. Градоначалникът връчи разрешителното за строеж на недовършения храм на отец Николай, който ще е свещеник в новата църква.
Митрополит Николай благодари лично на председателя на Общинския съвет в Хасково Таня Захариева за това, че е направила всичко възможно храмът да бъде завинаги собственост на българската православна църква.
Свещеници от Пловдив и региона, както и насъбралите се миряни и официални гости изпълниха „На многая лета”, след което Дядо Николай поръси със светена вода храмът, чието строителство започва веднага. След това владиката поръси за здраве придошлите вярващи, които му целуваха ръка.
Ръката на митрополита целуна и кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева, а след нея и кандидатът за вицепрезидент на двойката Пламен Манушев. На освещаването на храма присъства и Цветан Цветанов, депутати, областният управител, общински съветници и обикновени хора.
На тържествената литургия присъства и ексобластния управител и бивш депутат Ирена Узунова, която получи много прегръдки от приятели, колеги, съмишленици. Още щом я видя, Цецка Цачева отиде да я поздрави, като я прегръща дълго.
Дядо Николай също лично поздрави Ирена Узунова, която му подари дърворезбован кръст, дело на хасковски майстор. Бях го нарочала специално за владиката, държах го у дома и чаках момента да му го подаря, когато се срещна с него, коментира Ирена Узунова пред „Хасковска Марица”.

Източник: в-к „Марица“

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...