Начало / Новини / Археолози разкриха скалата, върху която е бил положен Христос (ВИДЕО)

Археолози разкриха скалата, върху която е бил положен Христос (ВИДЕО)

Археолози премахнаха мраморната облицовка и за пръв път от векове стигнаха до скалата, на която се смята, че е било положено тялото на Господ Иисус Христос, предадоха АП и БТА.
Откритието е свързано със започналите това лято реставрационни работи около най-свещеното за християните място. 
Археолозите, придружаващи реставрационния екип в църквата на Божи гроб в Йерусалим, са определили с радар, че стените на пещерата стоят върху скала и са свързани с нея, зад мраморните панели на камерата в центъра на църквата.
„Намереното е удивително“,
каза археологът Фредрик Хийбърт.
Мраморната плоча не е премествана от 1550 г. Под нея археолозите намериха пласт от отломки. Отстраняването им разкри друга мраморна плоча. Според Хийбърт тя е от 12-и век. На нея е изсечен кръст. Отгоре е сива, но отдолу е по-бяла.  Археолозите са работили по време на реставрацията за подсилване на едикула – камерата, където се твърди, че е погребан и възкръснал Христос, в една от най-старите християнски църкви.
Сградата е от XII век, като е построена върху останки от 4-и век. Това е единствената църква, където практикуват и шестте християнски вероизповедания.
Реставрацията е поверена на гръцки специалисти. Те ще оставят една част от гроба отворен, така че поклонниците да могат да виждат част от варовиковата стена.
Снимка: РИА Новости

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...