Начало / Новини / Нов монах на Видинска епархия

Нов монах на Видинска епархия

В навечерието на Димитровден Българската православна църква се сдоби с нов монах. Името му е Вартоломей.

Във видинския катедрален храм „Св. Димитър Солунски“, в края на празничното вечерно богослужение, бе извършено монашеско пострижение. В чина на мошестващите премина студентът по богословие Боян Фердов. Той бе постриган от Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския манастир. На пострижението до него бе и неговият духовен наставник Белоградчишки епископ Поликарп. 

Боян получи името на св. ап. Вартоломей и бе поздравен от всички присъстващи. Наставнически думи за монашеския живот и подвига каза и Видинският митрополит Дометиан, който взе молитвено участие в духовното тържество. 

Боян Фердов е роден през 1995 г., родом е от Банкя. Завърши петгодишния курс на Софийската духовна семинария, а в момента е студент в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. До ноември 2015 г. Боян бе и заместник главен редактор на „Добротолюбие“. 

Екипът на сайта му пожелава да бъде монах в истинския смисъл на думата, да се подвизава, да не жали сили, за да угоди на Бога и да спаси своята и душите на хората около себе си. Нека и не забравя монашеската максима: „Аз принадлежа на другите, а не те на мен“. 

Снимки: Видинска митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

Кметът на Ловеч учреди право на строеж за църква в село Йоглав

Учредява се безвъзмездно право на строеж от 100 кв.м  върху недвижим общински имот в с. ...