Начало / Новини / Нов граничен пункт дава шанс за религиозен туризъм

Нов граничен пункт дава шанс за религиозен туризъм

Нови маршрути за религиозен и културно-исторически туризъм предложи по време на дискусията организирана от в-к „Стандарт“ – „Да на българските региони“, йером. Никанор, игумен на Църногорския манастир.

Става въпрос за 50 църкви и 21 манастира, от които три сръбски. Маршрутът може да докара поклонници в общините Брезник, Земен и Трън, както и в Димитровград и Пирот от другата страна на границата.

Според отец Никанор спешно трябва да се направи договореният ГКПП Банкя-Петачинци, за да преминава туристическият поток към манастирите в Сърбия през Пернишкия край. Нужен е и ремонт на пътищата до повечето свети обители. Беше поискано също пускане на маршрутна линия от София до Църногорския манастир. Предложенията на отец Никанор намериха подкрепа от депутата Ирена Соколова и съветника на министъра на културата проф. Николай Офчаров, които дадоха и нови идеи по развитие на проекта и се ангажираха със съдействие по реализацията му.

„В програмата за развитие на селските райони е отворена мярка за църквата и там  ще се финансират проекти за над 25 милиона евро, а по предложение на о. Никанор за религиозен туризъм тях нито една програма не може да обхване“, заяви шефът на фонд „Земеделие“ Румен Порожанов.

Източник: в-к „Стандарт“

За Ангел Карадаков

Виж още

Монтана отбеляза празника на Светия Дух

Честването на празника на Монтана Деня на Свети Дух започна с Божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит ...