Начало / Новини / Жителите на Българчево молят за църква

Жителите на Българчево молят за църква

Не само жители и гости ще празнуват Димитровден днес в благоевградското село Българчево. 

На празника ще присъстват и работниците, които строят църквата „Свети Димитър“. Все още строежът е в начална фаза, положени са само основите, но местните хора отдавна мечтаят да имат своя света обител и затова ще извършат ритуала до строежа. Свещеник ще отслужи тържествена служба, след това ще се раздаде и курбан на миряните. Всички те ще се помолят по-бързо да имат своя храм, в който да палят свещи и да се молят за здраве и благоденствие.

„Поканили сме хора от ръководството на община Благоевград на нашия празник. За нас село без църква е като библиотека без книги. Затова помагаме и със средства, и с труд за построяването на храма“, споделят жители на село Българчево. Те се обединиха, за да сбъднат мечтата на предците си отпреди 90 години – да построят собствен храм. През 1926 г. столичен архитект дарява проект за църква на селото. През 2006 г. е положен първият камък за градежа с благословията на тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил, светла му памет. Следващите 10 години обаче нищо не се случва.

Новият кмет Елена Стойчева е решена заедно с местните хора да довърши начинанието. Защото това е болката им – липсата на собствена църква. Имат всички необходими документи, светата обител ще е с площ от 100 квадратни метра, строи се върху общинска земя, камбанарията ще е висока 10 метра. Ще са необходими за вдигането й в груб строеж близо 50 000 лева. Цялата сума не е събрана. Хората в селото подеха кампания за набиране на средства. Миряните се надяват на помощта на дарители, на спонсори, на Неврокопска епархия, на държавата. От Комисията по вероизповеданията вече са превели пари.

Автор: Владимир Симеонов, в-к „Стандарт“

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужен бе маслосвет за Българския патриарх Неофит

На 1 декември в Софийска света митрополия бяха отслужени архиерейска света Литургия и маслосвет за ...