Начало / Новини / Митрополит Гавриил възглави празника на 26-те Зографски мъченици в Зографския манастир

Митрополит Гавриил възглави празника на 26-те Зографски мъченици в Зографския манастир

В неделя по стар стил бе отбелязана паметта на 26-те Зографски мъченици.

На 23 октомври (10 октомври по стар стил) славянобългарската св. обител „Св. вмчк Георги Зограф”, Св. Гора Атон, тържествено отбелязва деня на Св. 26 преподобномъченици Зографски – жертвено опазили св. православна вяра и мъченически изгорени в кулата на манастира от римокатолически рицари и пратеници, дошли на Атон, за да налагат папската власт (уния) над православните. В събота срещу неделя в Зографската св. обител бе отслужено всенощно бдение, а в неделя – св. Литургия за празника. Тя бе възглавена от Ловчанския митрополит Гавриил.

image-1В проповедта си митрополит Гавриил припомни за дивното чудо, свързано с освещването на паметника, издигнат от братството на манастира на мястото на разрушената кула, където пострадали светите Зографски преподобномъченици и където по време на подпалването от еретиците чудотворната икона на Божията Майка „Предвъзвестителка“ останала цяла и невредима. Паметникът бил издигнат през 1873 г. Той трябвало да бъде осветен в деня, когато се празнува паметта на мъчениците. В навечерието на празника се служело всенощно бдение. Било полунощ. По време на службата, точно когато след първата катизма започнали да четат „Житието и страданието на св. Зографски мъченици“, над храма се извисил огнен стълб. Той осветил обителта и цялата околност с ярка светлина, постоял над църквата около 3-4 минути и след това се преместил над паметника, т.е. над мястото на старата и изгорена от латините кула.

imageТам отново спрял за няколко минути, а след това започнал да се издига нагоре, превръщайки се в светлинен венец, който увенчавал отвисоко мястото на мъченическия подвиг на светите 26 Зографски мъченици. Митрополит Гавриил подчерта, че същата православна вяра трябва да имаме и днес и същата вярност към Бога, за да може и в нас да действа Божията благодат, която ни освещава и спасява. „Защото каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си? Или какъв откуп ще даде човек за душата си?” (Марк. 8:36).

Източник: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Младите хора имат нужда от молитва и духовно напътствие

Румънският патриарх Даниил отправи послание по повод новата 2022-2023 учебна година, съобщава сайтът orthodoxianewsagency.gr. В обръщението ...