Начало / Новини / Пловдив посрещна Св. Лука

Пловдив посрещна Св. Лука

В късния следобед днес в Пловдив бяха посрещнати мощите на св. Лука Войно-Ясенецки. Светинята пристигна вчера сутринта и бе носена от Богородски  еп. Антоний.

Епископ Антоний вчера бе приет от патриарх Неофит в сградата на Софийска митрополия. Той изказа и благодарността си за топлия прием от страна на БПЦ, както и това, че паметта на св. Лука се тачи така силно у нас. По-рано днес пък Браницкият епископ Григорий отслужи молебен пред мощите на Св. Лука в Руската църква „св. Николай“.

На молебена присъства и Негово Светейшество патриарх Неофит. В ранния следобед днес мощите заминаха за Пловдив, където бяха посрещнати от Пловдивския митрополит Николай. На тържествената вечерня присъстваха също Великотърновският митрополит Григорий, Велички еп. Сионий, игумен на Троянския манастир, Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, Агатополски еп. Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, Знеполски еп. Арсений, викарий на Пловидивския митрополит, Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Видинския митрополит, архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод и духовници от страната и епархията. 

В края на вечернята  митрополит Николай каза, че св. Лука да бъде вдъхновение за архипастирите и пастирите на Църквата, „защото той е бил изряден свещенослужител, архипастир на божия народ“.

„Св. Лука да ни бъде пример за търпение в изпитанията, защото в тежките времена на войнстващия атеизъм в  Русия, светителят Лука с търпение, но с твърдост отстоявал вярата, на която посетил себе си и отдал целия си живот“,

каза още митрополитът. Той изтъкна, че в трудните години на изпитания във времена на страх и несигурност за народа ни и за света, като цяло Бог е посетил България с благодатта Си, която е дал на своя архиепископ Лука.

„Това е отражение на Божията милост проявена към нашия народ. Това е отображение и на братолюбието на св. Руска православна църква, чийто предстоятел Негово Светейшество патриарх Кирил в отклик на молбата отправена от мен и представена чрез ходатайството на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит се ощастливихме да имаме с нас в дните и годините на нашия земен живот подкрепата, благодатта и насърчението на св. архиеп. Лука, който има и дръзновение пред Бога, предстоейки пред Божия престол и Небесния чертог, непрестанно възнася молитви за всички, които с вяра, благоговение и страх божи почитат неговата свята памет“,

каза в словото си митрополит Николай. 

Мощите на св. Лука ще останат за постоянно поклонение в митрополитската църква „св. Марина“, като за целта е изработен специален проскенитарий. Утре ще бъде отслужена тържествена св. литургия в митрополитския храм от 9 часа. 

Снимки: Ангел Бончев

За Ангел Карадаков

Виж още

Четиридесет дни от кончината на блаженопочившия и приснопаметен Български патриарх Неофит

Изпълниха се четиридесет дни от блажената кончина на предстоятеля на Българската православна църква – Българския ...