Начало / Uncategorized / Посрещнахме частица от мощите на св. Лука Войно-Ясенецки

Посрещнахме частица от мощите на св. Лука Войно-Ясенецки

Днес в митрополитския храм „Света Марина“ Негово Светейшество патриарх Неофит посрещна частица от мощите на св. Лука архиепископ Симферополски (Войно-Ясенецки) Чудотворец. Светите мощи бяха пренесени в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“, където ще бъдат изложени за поклонение до 22.10.2016 г.

Светите мощи са дарени за Пловдивската митрополия от Руската патриаршия и ще отпътуват за гр. Пловдив на 22.октомври.

Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и „рисувално училище“, а в 1903 г. и медицинския факултет на Киевския университет „Св. Владимир“. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет.

През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей.

Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука – апостол, евангелист, лекар и художник.

Приема Архиепископски сан в най-тежките за Руската Православна Църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От1943 до 1946 г. преосвещеният Лука е последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархия.

Подобно на апостол Лука и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика.

Представя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на светителя Лука започнали да се случват чудесни изцеления.

Снимки: Официален сайт на св. Синод

 

За Николина Александрова

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...