Начало / Новини / Село строи храм и сбъдва 90-годишна мечта

Село строи храм и сбъдва 90-годишна мечта

Над 350 жители на благоевградското село Долно Българчево се обединиха, за да сбъднат мечтата на предците си отпреди 90 години – да построят собствен храм.

Градежът вече започна, от една седмица се работи усилено за вдигането на църквата „Свети Димитър“. В далечната 1926 г. се родила идеята за построяването на собствена света обител в селището. Местните хора ходят да се молят в църквата „Света Петка“, която е между тяхното село и съседните селища Горно Българчево и Зелен дол.  „През 1926 г. столичен архитект дарява проект за храм на нашето село, което до 1936 г. носи името Кърджево. През 2006 г. положихме първия камък за градежа с благословията на тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил, светла му памет. След това обаче нищо не е направено“, казва кметицата Елена Стойчева, която зае поста отново през ноември миналата година.
Тя е решена заедно с местните хора да довърши начинанието докрай. Защото това е болката им – липсата на собствена църква. Имат всички необходими документи, светата обител ще е с площ от 100 квадратни метра, строи се върху общинска земя, камбанарията ще е висока 10 метра. Ще са необходими за вдигането й в груб строеж близо 50 000 лева. Цялата сума не е събрана. Хората в селото подеха кампания за набиране на средства. Миряните се надяват на помощта на дарители, на спонсори, на Неврокопска епархия, на държавата. От Комисията по вероизповеданията вече са превели пари. „Най-важно е, че започнахме, началото е най-трудно. С божията помощ и подкрепата на добри хора ще успеем“, признава селският управник.

Източник: в. Стандарт

За Ангел Карадаков

Виж още

Монтана отбеляза празника на Светия Дух

Честването на празника на Монтана Деня на Свети Дух започна с Божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит ...