Начало / Новини / Село строи храм и сбъдва 90-годишна мечта

Село строи храм и сбъдва 90-годишна мечта

Над 350 жители на благоевградското село Долно Българчево се обединиха, за да сбъднат мечтата на предците си отпреди 90 години – да построят собствен храм.

Градежът вече започна, от една седмица се работи усилено за вдигането на църквата „Свети Димитър“. В далечната 1926 г. се родила идеята за построяването на собствена света обител в селището. Местните хора ходят да се молят в църквата „Света Петка“, която е между тяхното село и съседните селища Горно Българчево и Зелен дол.  „През 1926 г. столичен архитект дарява проект за храм на нашето село, което до 1936 г. носи името Кърджево. През 2006 г. положихме първия камък за градежа с благословията на тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил, светла му памет. След това обаче нищо не е направено“, казва кметицата Елена Стойчева, която зае поста отново през ноември миналата година.
Тя е решена заедно с местните хора да довърши начинанието докрай. Защото това е болката им – липсата на собствена църква. Имат всички необходими документи, светата обител ще е с площ от 100 квадратни метра, строи се върху общинска земя, камбанарията ще е висока 10 метра. Ще са необходими за вдигането й в груб строеж близо 50 000 лева. Цялата сума не е събрана. Хората в селото подеха кампания за набиране на средства. Миряните се надяват на помощта на дарители, на спонсори, на Неврокопска епархия, на държавата. От Комисията по вероизповеданията вече са превели пари. „Най-важно е, че започнахме, началото е най-трудно. С божията помощ и подкрепата на добри хора ще успеем“, признава селският управник.

Източник: в. Стандарт

За Ангел Карадаков

Виж още

Изпълват се 25 години от кончината на Браницкия епископ Герасим

На 25 май се изпълват 25 години от кончината на Браницкия епископ Герасим, съобщи официалният ...