Начало / Новини / Храмов празник на църквата „Св. Петка“ с. Скребатно – традиция на разбирателство и добруване

Храмов празник на църквата „Св. Петка“ с. Скребатно – традиция на разбирателство и добруване

Църквата „Св. Петка“ в гърменското село Скребатно отново обедини християни и мюсюлмани, които се събират всяка година на храмовия празник 14 октомври на среща-събор. 

През 2009 г. сдружение „Ние жените“ съвместно с будни българи поставиха началото на кампания за възстановяване на храма и провеждане на среща в дух на разбирателство, обединение, която за изминалите години се превърна в общ празник на приятелство и добруване.

„Благодаря на всички хора, които оставиха своите семейства и работа и дойдоха да почетат св. Петка тук в църквата в с. Скребатно, носещо нейното име…“,

 това каза в проповедта си отец Георги, който  заедно  с отец Лазар отсужи света Литургия. На службата молитвено участваха и миряни от различни краища на Неврокопска епархия, както и група от Благоевград и региона, организирана от сдружение „Ние жените“ и Православен информационен център на Неврокопска св. Митрополия.

image-1Специално за празника  в Скребатно бе и заместник областният управител на Благоевградска област Асим Адемов, председателят на Общинския съвет на Гърмен Екатерина Татанова, Кметът на с. Скребатно Дани Пидева, Кметът на с. Хвостяне Сейхан Ахмедов, Общинските съветници: Ибраим Джуркин и Верхат Ислямов, Директорът на РИМ-Гоце Делчев Спаска Паскова,  председателят на сдружение „Ние жените“ г-жа Здравка Чимева, представители на Православният  център, жените от с. Бачево с председател Райна Самарджиева, група от село Бараково с председателя на Читалището Лалка Иванова, хора от селото и много гости.

След службата в храма, местните жители бяха подготвили за гостите си братска трапеза с постен корбан и местни гозби. За втора поредна година жените показаха и своите умения в ръчно изработени плетива в чудесна изложба. След празника благоевградската група посети и Хаджидимовския манастир „Св. Вмчк. Георги“, където също бяха радушно приети и се помолиха пред чудотворната икона на „Св. Георги“.  Всички си тръгнаха одухотворени и впечатлени от домакинството и в очакване на следващия 14 октомври.

Текст: Екип на в-к „Кандилце“

За Ангел Карадаков

Виж още

„Православни бургаски светини” – пътеводител за храмовете в Бургас

Новата книга на д-р Вида Буковинова „Православни бургаски светини” е събрала на едно място кратка ...