Начало / Uncategorized / Св. Серафим Саровски и „Теорията на счупения прозорец”

Св. Серафим Саровски и „Теорията на счупения прозорец”

Какво общо може да има между св. Серафим Саровски и така наречената „Теория на счупения прозорец”? Странен въпрос, може би ще каже някой. И ще бъде прав. Особено ако знае каква е „теорията за счупения прозорец”. Затова ще разкажа малко за нея.

Това е теза в социалната психология, същността на която се свежда до следното: ако някой е счупил прозорец на някоя къща и никой не постави нов, то скоро нито един от прозорците в тази сграда няма да остане цял, а после започва мародерството. С други думи, явните признаци на безпорядък и неспазване на приетите от хората норми на поведение провокират околните също да забравят за правилата. В резултат на възникналата верижна реакция „приличен” градски район може бързо да се превърне в клоака, където хората просто да се страхуват да излизат на улицата.

Авторите, формулирали този принцип, са го проверявали многократно чрез разнообразни експерименти и всеки път тяхната хипотеза се е оказвала вярна: вече съществуващият безпорядък неизменно провокирал хората да го увеличават все повече. В това, че „теорията на счупения прозорец” е вярна, аз сам неведнъж съм се убеждавал още в детството си – когато например, при липса на кошче за боклук, хвърлих празна кофичка от сладолед там, където вече се валяха хартии, фасове и друг уличен боклук. И е истина – ръката ти не мръдва да хвърли боклук там, където е чисто, жалко е да затриеш тази чистота. А там, където тя вече е унищожена от някого, защо пък и ти да не направиш кочина така, леко?

Та все пак – какво общо с всичко това има св. Серафим Саровски?

„Радост моя, придобий мирен дух и хиляди ще се спасят около тебе” – тези знаменити думи на преподобния според мен имат съвсем непосредствено отношение към „теорията на счупения прозорец”, тъй като озвучават същия този принцип, но – както се казва – „наобратно”.

Понякога спорят какво е имал предвид св. Серафим Саровски под думите „придобий мирен дух” – придобиване на Дух Свети или смирение. Според мен тук няма проблем: без смирение придобиването на Дух Свети няма да се получи. Но като цяло, става дума за въвеждането на ред в собствената душа, за привеждането й в това състояние, което би съответствало на Божия промисъл за нея. Както св. апостол Павел пише: … защото Бог не е Бог на безредие, а на мир (1 Кор. 14:33). На мир, значи и на порядък и устроение. Установи този порядък в душата си и около теб хората ще започнат да се променят към по-добро. Защото на фона на душевна чистота на всеки човек му се иска и той самият да бъде чист.

Придобивайки мирен дух, ти можеш да станеш точка на кристализация на доброто, около която да започнат да се случват удивителни неща: на пияницата може изведнъж да му стане срамно да пие пред теб, на цапнатия в устата – да разказва мръсни вицове, на крадеца – да се хвали със „занаята” си, на лъжеца – да лъже. За някого от тях ти можеш да станеш прозорче към друг, ненарушен от греха свят, чрез което те да видят красотата на доброто и сами да издърпат към тази красота.

И обратно – живеейки подло и нехайно, ти създаваш около себе си духовен боклук и като гледат него, и други хора могат да започнат да живеят по този начин. Е, какво – ако за един може, защо да не става и за други? Логиката тук според мен е абсолютно същата, както е в социопсихологическата „теория за счупения прозорец”. И преди да направя нещо, да кажем, не много добро – да разкажа полуприличен виц, да споделя съмнителна карикатура във фейсбук или каквото и да е в този дух, сега винаги си припомням тази теория. И разбирам, че за някого от слушащите или виждащите този мой духовен боклук той може да бъде съблазън, може други да сметнат допустимо за себе си нещо подобно. А приятелите им гледат тях… Накратко, тази мръсотия започва да се разпръсква по света, както кръговете във водата след хвърлен камък. Ето, представям си всичко това и честна дума – всяко желание за забава и чупене на прозореца на душата ми отпада. Много ми се иска хората около мен, ако не се спасят, то поне да не си вредят с моя помощ.

Александър Ткаченко

http://foma.ru/razbitoe-okno.html

Превод: Нели Иванова

За Николина Александрова

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...