Начало / Новини / Митрополит Серафим направи първа копка на нов храм в Неврокопска епархия

Митрополит Серафим направи първа копка на нов храм в Неврокопска епархия

Неврокопският митрополит Серафим направи първата копка на храма, чудотворна икона на св. Иван Рилски ще пази хората

Храмът вече започва да „изгрява“ над селището ни. Това споделиха жители на благоевградското с. Изгрев след празничния водосвет и символичната първа копка, които направи Неврокопският митрополит Серафим вчера. Владиката взе кирката и даде символичен старт на строежа на светата обител пред стотици жители и гости на събитието, което местните хора са чакали десетилетия наред. „Имаме радостта от началото на изграждането на православен храм. Да се благослови трудът на всички. Църквата е високо над къщите. Тя ще се вижда отвсякъде, а камбаните ще се чуват от всички. Нека е като запален светилник, който стои на върха на планината. В светлината му да гледат всички, защото това е Христовата светлина“, каза в словото си митрополит Серафим. Той призова миряните в Изгрев да дадат своята лепта и своя труд от любов и сърце за бързото построяване на храма. „Защото така този молитвен дом ще ви е по-свиден, по-скъп. А не някой с материални възможности да дойде отвън и да го изгради. Вярвам, че бързо ще върви градежът, за да осветим вече готовия храм. Да се освещават в него човеците, да получат в него божията благодат, църквата да се ползва за богоугодна и човекоспасителна потребност“, каза още владиката на миряните.

photo_verybig_1615006Кметът Йордан Китанов не можа да скрие сълзите си, както и много други негови съселяни, които години наред се бориха Изгрев да има собствена църква. Теренът, където ще е храмът, бе собственост на земеделското министерство, което проведе търг и Църковното настоятелство го купи. Светата обител ще носи името „Свети Иван Рилски-Чудотворец“. Икона на светеца подари игуменът на Рилския манастир – Евлогий, който обаче не можа да присъства заради други ангажименти. Църквата ще е с площ от 120 квадратни метра, само изграждането й в груб строеж ще струва към 40 000 лева. С другите дейности – оборудването и изографисването сумата ще достигне 100 000 лева. „Надяваме се на финансова помощ от миряни, бизнесмени, община Благоевград, държавата, Българската православна църква. Тази църква ни бе обещавана от управници, политици и депутати, но само по избори. След това си оставахме с мечтите за храм, в който да запалим свещ и да се помолим на бог. Затова взехме нещата в собствените си ръце“, заяви кметът на селото.  
Проектът за църквата вече е изработен. Всяка сутрин слънчевите лъчи ще осветяват първо храма. Защото мястото за молитвения дом не е избрано случайно. Сянката му ще пада върху населеното място и ще го пази от злото.
Автор: Владимир Симеонов
Източник: в-к „Стандарт“
Снимка: Дарик радио

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...