Начало / Новини / Сръбският патриарх Ириней се срещна с Кентърбърийски архиепископ Джъстин Уелби

Сръбският патриарх Ириней се срещна с Кентърбърийски архиепископ Джъстин Уелби

Сръбският патриарх Ириней се срещна с Кентърбърийски архиепископ Джъстин Уелби в петък. 

Патриарх Ириней е на двудневно посещение във Великобритания. Във връзка с визитата си, той се срещна с архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби, който е духовния водач на над 80 милиона англикани. По време на срещата Сръбският патриарх каза на Джъстин Уелби да вземе позиция по въпроса с Косово, за да може той да бъде решен по справедлив начин. 

Патриархът отбеляза, че живота на сърбите в Косово е постоянно застрашаван, по думите му, те живеят в трудност и несигурност, а в ежедневието си срещат постоянно престъпления. „Къщите им биват изгаряни, а виновниците не се намират“, казва още патриархът. Сръбският предстоятел припомни, че в Косово и Метохия от 1999 г. насам, са изгорени и унищожени повече от 137 православни църкви и манастири, а движението на много от монасите е ограничено. Като пример той посочи монасите от манастира Високи Дечани.

Джъстин Уелби отбеляза, че срещата между двамата е шанс за засилване на връзката и диалога между двете църкви. Той подчерта, че взаимоотношенията трябва да бъдат подновени със нова сила и изграждането на по-добра комуникация чрез взаимно уважение и доверие. 

Снимки: Сръбска православна църква

За Ангел Карадаков

Виж още

Кметът на Ловеч учреди право на строеж за църква в село Йоглав

Учредява се безвъзмездно право на строеж от 100 кв.м  върху недвижим общински имот в с. ...