Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит отбеляза 71-вия си рожден ден

Патриарх Неофит отбеляза 71-вия си рожден ден

Днес Българският патриарх Неофит отбеляза своята 71-ва годишнина  в Троянската света обител. Там, където преди 31 години е постриган за монах от приснопаметния патриарх Максим.

Днес заедно с патриарх Неофит в Божествената света Литургия съсужиха  архиереи и епископи на Българската православна църква.

В края на богослужението Негово Светейшество патриарх Неофит получи поздравления от Св. Синод на БПЦ, като слово произнесе Ловчанския митрополит Гавриил. От името на Софийска митрополия слово произнесе Браницки епископ Григорий. В словата си те се обединиха около това, че патриарх Неофит е духовен стожер на народа и страната ни и му пожелаха още дълги години да води Българската православна църква.

След св. Литургия патриарх Неофит откри новото игуменско крило в Троянския манастир, като пожела по същия начин да се благоразвива цялата света обител.

От името на манастирското братство игуменът епископ Сионий пожела на Негово Светейшество не само да ръководи Църквата, но и да е чест гост на Троянската обител.

След тържествата бе представен и официалният сайт на Троянския манастир, в който посетителите ще могат да намерят информация за богослуженията, живота и историята на обителта.

Негово Светейшество получи поздравителни адреси от  министър председателя, политици, народни представители, областни управители, кметове и др.

Негово Светейшество Неофит е роден в София на 15 октомври 1945 година със светско име Симеон Николов Димитров в работническо, безпартийно и силно религиозно семейство. След завършване на основното си образование, през есента на 1959 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1965 г. От септември 1967 г. е студент в Духовната академия „Свети Климент Охридски“, която завършва през 1971 г. От есента на 1971 г. до 1973 г. е на богословска специализация в Катедрата по църковно пеене при Московската духовна академия.

На 1 септември 1973 г. е назначен за преподавател по източно църковно пеене и диригент на студентския хор при Духовната академия. Четири години по-късно става старши преподавател по източно църковно пеене и богослужебна практика в Духовната академия, където преподава до края на 1980 г.

Неофит е подстриган за монах на 3 август 1975 г. в Троянския манастир.

На 24 февруари 2013 г. на Патриаршеския избирателен църковен събор е избран за патриарх на Българската православна църква.

За Николина Александрова

Виж още

Изписаха Албанския архиепископ от болница

Албанският архиепископ Анастасий днес е бил изписан от болницата в Атина, в която бе приет ...