Начало / Uncategorized / Осем хорови формации от страната и чужбина ще изпълняват църковна музика в Габрово

Осем хорови формации от страната и чужбина ще изпълняват църковна музика в Габрово

„Отново е есен, отново е октомври и Духовният ден на Габрово – Света Петка. За четиринадесети път четирима партньори извървяха пътя от идеята до нейното сътворение – Министерство на културата, Община Габрово, Архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово-2002“, за да се състои „Празник на духовната музика“.

Три дни хорове от Белорусия, Гърция, София, Сливен, Велико Търново, Враца и Габрово ще се отдадат на едно прекрасно изкуство.

През първата от двете вечер в храма „Света Троица“ габровци и гости ще имат удоволствието да чуят три български хорови формации от София, Велико Търново и Враца, гостуващите чуждестранни изпълнители от побратименият град Могильов – Белорусия и известния в Гърция изпълнител Григорий Дараваноглу.

В художествената галерия „Христо Цокев“ под надслов „Тебе поем, Господи“ ще се представят както чуждестранните изпълнители и познатия на габровската публика майстор на византийското пеене Николай Антонов, Габровският камерен оркестър и хоровите състави „Добри Чинтулов“ на град Сливен и Женския хор при НЧ „Габрово 2002″. Началото и на двата концерта е 18:30 часа.

По традиция и двата концерта ще бъдат записани от Националното радио-програма „Христо Ботев“ и излъчени в специални радиопредавания.

Защо фестивалът „Празник на духовната музика“ в Габрово има такъв заряд? Протоерей Валентин Калев, представител на Архиерейското наместничество казва:

„Габрово е единственият град в България, който има свой духовен празник, утвърден от Общинския съвет и почитан от всички. Духовният празник е в деня на Света Петка Българска, която е закрилница на Габрово. Затова този фестивал има такъв силен заряд“.

Фестивалът се провежда на 15 и 16 октомври в Габрово.

Източник: http://www.gabrovonews.bg/

За Николина Александрова

Виж още

Изписаха Албанския архиепископ от болница

Албанският архиепископ Анастасий днес е бил изписан от болницата в Атина, в която бе приет ...