Начало / Uncategorized / Ако не ги обичаш, поне не ги клевети

Ако не ги обичаш, поне не ги клевети

Този който се е научил да обича, тъжи за хората, които няма да се спасят

Ако не ги обичаш, поне не ги клевети и не ги ругай; и това ще е добро. А в случай, че някой ги проклина и ругае е ясно, че го е обладал зъл дух.

Добрият човек мисли така: „Всеки, отклонил се от истината погива“, затова той мили за него. Но само онзи, който не се учил да обича от Светия Дух, той не се моли за враговете си. Този, който се е научил да обича от Светия Дух, той тъжи през целия си живот за хората, които няма да бъдат спасени и пролива много сълзи за своя народ, и благодатта Божия му дава сили да обича враговете си.

Ако не ги обичаш, поне не ги клевети и ругай; и това ще е добро. А в случай, че някой ги проклина и ругае е ясно, че го е обладал зъл дух и ако той не се покае, ще върви след смъртта, където се подслоняват злите духове. Да избави Господ всяка душа от такова нещастие!

Разберете! Толкова е просто. Достойни за милост са хората, които не познават Бог или които му се противопоставят. Моето сърце страда за тях и очите ми се насълзяват. За нас и раят и страданията са ясни: познаваме ги чрез Светия Дух. Това казва и Господ Иисус Христос: “Царството Божие вътре във вас е” (Лука 17:21)!

Така че още отсега започва вечният живот; и вечните мъки започват още тук. Заради гордостта губим благодатта и заедно с нея Божията любов и смелостта в молитвата; и тогава душата бива наказана от зли мисли и не разбира, че трябва да се смири и трябва да обича враговете, защото друго не е угодно Богу.

Ти би казал: „Враговете клеветят святата ни Църква. Нима е възможно да ги обичаш?“.

Но на това ще ти отговоря така : „твоята клета душа не е опознала Бог, не е опознала колко много Той ни обича и с колко тъга чака от нас да се покаем и спасим.

Господ е любов и Той самият е пратил на земята Светия Дух, Който учи душата ни да обича враговете и да се моли за тях и за тяхното спасение. Това е и любовта. Но ако ги осъдим според делата им, заслужават да бъдат наказани“.

Слава Богу, че Той ни обича толкова много, че ни прощава греховете и чрез Светия Дух ни открива Своите Свети Тайни!

 Силуан Атонски

Източник: http://www.doxologia.ro/

Превод: Явор Иванов

За Николина Александрова

Виж още

Атинският архиепископ е в добро общо състояние. Скоро ще бъде изписан от болница

Последният кръг от медицински тестове на Атинския архиепископ Йероним ще определи кога предстоятелят на Гръцката ...