Начало / Uncategorized / Патриарх Кирил иска да разтопи леда между Москва и Лондон

Патриарх Кирил иска да разтопи леда между Москва и Лондон

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил ще посети Обединеното кралство, за да засили диалога между двете страни, живеещи в трудни времена, заяви говорителят на руската православна църква митрополит Иларион.

„Смятам, че посещението на Негово Светейшество патриарх Кирил в Обединеното кралство, богослуженията и срещите с вярващи и представители на Англиканската църква  и широката общественост ще помогне на нашите народи за укрепване на взаимното доверие“, каза Иларион  в интервю за РИА Новости.

Руският патриарх ще посети Великобритания и Сурожска епархия. Посещението ще отбележи 300-годишнината на Руската православна църква в Британските острови и ще се превърне в първото посещение на руския патриарх в страната.

„Отношенията между Русия и Великобритания преминават през трудни времена през последните години. Въпреки това, историята познава периоди на сътрудничеството между двете страни, например по време на Втората световна война. Миналото и настоящето ни насърчи за  по-тясното сближаване между руския и британския народ“, каза Иларион.

Що се отнася до отношенията между Руската църква и Англиканската църква , Иларион подчерта, че двете християнски църкви са имали тесни връзки, особено през периода на Втората световна война.

Посещението на патриарх Кирил ще започне в събота и ще продължи до 18 октомври.

Междувременно в Лондон пристига и патриарх Ириней. Патриарсите на Русия и Сърбия ще се срещнат с епископите на православните църкви на 17 октомври в Лондон.

Патриарх Ириней ще пристигне в Лондон в сряда заедно с делегация на Сръбската православна църква. Визитата му ще продължи до 18 октомври.

За Николина Александрова

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...