Начало / Uncategorized / Какво се е случило в Армагедон

Какво се е случило в Армагедон

Тел Мегидо, библейският град Армагедон, е бил унищожен в далечното минало в резултат на мощен пожар, погълнал всички постройки за три часа, твърдят британски археолози. Градът Тел Мегидо, разположен в северната част на съвременен Израел е един от центровете на цивилизацията в далечното минало. Според проучванията на археолози първите селища по склоновете на хълма Мегидо са се появили преди около 6000 години и преди около 5000 години той е станал важен център на египетското влияние.

Главна причина за неговата известност днес е еврейско име на града– „хар мегидо“, което е послужило за основа на гръцката дума Армагедон, която обозначава битката по време на края на света.

Тел Мегидо вече е успял да преживее своеобразен „апокалипсис“ преди около три хиляди години, твърдят учените.

 Както обясняват те, постройките в Близкия изток по това време били строени от най-прости тухли, получавани чрез смесване на слама и глина, изсушавани на слънцето. Изкуството за производството на тухли от печена глина се появило значително по-късно.

Затова откритието, че тухлите в Тел Мегидо са били обгаряни, било голяма изненада за Форге и Шахак-Грос. Химичният състав на тухлите сочел, че те са се намирали в центъра на много силен огън, чиято температура е достигала 600 градуса по Целзий. Това навело археолозите на мисълта, че тухлите не са били печени нарочно от „напредничавите“ строители на Мегидо, а са били обгорени от огъня на пожар.

Учените провели експеримент. Те изработили няколко тухли и ги изпекли в пещ. Изследователите се интересували как се променят химичният състав и концентрацията на органичните съставки в тухлите, които са прекарали в пещта различен период от време. Крайният резултат показал, че скоростта на изпичане на тухлите и степента на тяхното нагряване не зависи от техния състав и наличието или липсата на слама, а само от размера и обема на тухлата. Съответно, знаейки размерите и температурата в центъра на древната тухла, може да се изчисли колко време е била тя в пещ или пожар.

Тухлите от Тел Мегидо наистина са били в огъня на гигантски пожар, продължил само 2-3 часа. Той е унищожил целия град и е бушувал в първото хилядолетие преди новата ера, в епохата на завоюването на Ханаан и Юдея от фараоните на 22-ра династия на Древен Египет.

Учените все още не знаят защо градът е изгорял толкова бързо, но смятат, че този „армагедон“ е бил свързан с това, че покривите на къщите в древния Близък изток са били основно от слама, дървени греди, тъкани и други лесно възпламеними материали.

Това откритие говори, че и много други градове на древния свят може да са били унищожени също толкова бързо, смятат учените. Изучаването на тухли и глинени изделия от други загинали селища на Античността ще помогне да се разбере дали това е било така в действителност.

Източник:  pravoslavie.ru

За Николина Александрова

Виж още

Четвърта Неделя на Великия пост – Св. Йоан Лествичник

 Някак си странно е да се признае, че за автора на една от най-разпространените и ...