Начало / Интереси / беседи / Какво да правим ако на децата им е трудно в учението?

Какво да правим ако на децата им е трудно в учението?

Понякога разсъдливи и умни деца имат проблеми, от които се измъчват. Искат да наредят всичко според разсъдъка си и се захващат с неща, надхвърлящи силите им.

Имат силен ум, но не умеят да слагат спирачки. Правят експерименти със себе си, сякаш искат да видят докога ще издържат, и така се измъчват. Ако се смирят, разсъдливостта им помага да постигнат успех. Деца, които нямат такава разсъдливост и разум, нямат и трудности, но, от друга страна, не си правят и труда да се замислят – в добрия смисъл на думата.

Колко студенти, въпреки че са чели и знаят материала, се страхуват, че няма да се представят добре, и не отиват на изпит! Въпреки че могат да се справят, от боязливост изпадат в паника. Ако обаче смирено кажат:

“Помолете се да се представя добре, защото сам няма да успея, но по вашите молитви ще се опитам”,

тогава заедно със смирението ще получат и Божия благодат и божествено просвещение. А на самия изпит, преди да започнат да пишат, нека се помолят на своя светия 7 и той ще им помогне според вярата и благоговението, които имат. – Отче, едно момиче, което следва в чужбина, ми писа:

“Мисля, че никога няма да успея да напредна в духовния живот”.

– Хубава работа, тази благословена душа от Европа ли си вади това заключение? Там не е отишла, за да напредва духовно, нито да се замонашва, а за да вземе това, което й е нужно за образованието си. Нека се постарае да запази настоящото си духовно състояние и да не търси там духовен напредък. Тъй или иначе европейците са напред в науките, а не в духовния живот.

Нека не насилва себе си повече, отколкото може да понесе и да не взема всичко толкова навътре. Не си струва трудът човек да хаби сърцето си и да се измъчва за тия неща. Нека го приема като отбиване на военната служба. В казармата човек изтърпява много трудности, изморява се и понякога се отнасят с него много сурово, докато в Европа поне хората се отнасят с една вежливост, макар и само външна и лицемерна според европейския манталитет.

Естествено е да срещне такива трудности, защото и в Гърция виждаме подобни неща. Само че в Гърция като православна страна, съществува и духовна помощ за онези, които имат духовни интереси. С малко търпение и малко внимание трудностите ще отминат. След като така и така е отишла там, нека оползотворява свободните си часове в четене на духовни книги и молитва, за да получава и духовна храна. Усилията й да успее в учението ще й помогнат да бъде погълната от него и да се отдалечи от всеки лош помисъл и младежко изкушение.

Св. Паисий Светогорец

Източник: „За семейния живот“, Слова – Том 4

За Ангел Карадаков

Виж още

За умората, възможностите ни и ежедневието

Беседа върху четвъртата Божия заповед Митрополит Атанасий Лимасолски Четвъртата Божия заповед гласи:  „Помни съботния ден, ...