Начало / Новини / Митрополит Серафим ще освети нова църква в четвъртък

Митрополит Серафим ще освети нова църква в четвъртък

Неврокопският митрополит Серафим ще освети нова църква в гр. Мелник, която е посветена на Св. Петка Българска. това той ще направи ден преди празника на преподобната светица. 

Добрата вест за мелничани дойде след повече от 2 години чакане. Храмът на Св. Петка Българска бе готов да посреща миряни, но в него не се водеха богослужения. Митрополит Серафим още в сряда ще отслужи празнично вечерно богослужение.

В четвъртък той ще освети църквата в присъствието на стотици жители и гости на най-малкия град у нас. Навръх храмовия празник в петък също ще има тържествена служба, но тя ще се води от местни свещеници, на миряните ще се раздаде и благословено ястие. „Не мога да си намеря място от щастие. Най-сетне храмът ще бъде осветен. Вярвам, че в него ще идват много поклонници и от страната, и от чужбина, защото е съграден с вяра в доброто”, заяви основният ктитор Живко Литов.

В олтара на църквата се съхраняват частици от мощите на трима светци – на свети Пантелеймон, на света Параскева и на свети Климент Охридски. Тя бе построена след 12 години къртовски труд. Постройката е на площ от близо 85 квадратни метра. На камбанарията са монтирани 7 камбани, донесени от Русия. Те са произведени в град Каменск в Урал и имат няколко вида мелодии на звънене, които могат да се пускат и чрез компютър.

През 2004 година Живко Литов и археолози се натъкват на руините на църквата в източното подножие на платото свети Никола. Експертите установили, че е била съградена с камъни – ломени и речни, споени с хоросан и кал. Затова и сегашният храм е вдигнат с камъни. „Няма по-хубаво от съграждането на дом на вярата. Тази църква е перлата в короната от храмове и манастири в региона. Радваме се, че само за 40 дни две църкви в Мелник отвориха врати за хората – тази и храмът „Света Зона”, който открихме на 31 август”, твърди кметът на Мелник – Наско Петев.

Източник: Kmeta.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Йоан откри новата учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

С архиерейска света литургия започна новата 2023/2024 учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан ...