Начало / Uncategorized / Иконата, която се появи на един прозорец

Иконата, която се появи на един прозорец

Иконата, представяща св. Богородица държаща Божия Син в дясната си ръка и в лявата бял крем се нарича „Неувяхващ цвят“. Цветето символично бележи девството и чистотата на Божията майка. И изобразява обръщението на Църква към нея: “ Ти, Която си корен на девството и неувяхващ цвят на чистотата и целомъдрието „.

Иконата на Божията Майка „Неувяхващ цвят“ символизира чистота и непорочност. Затова пред нея се молят момичета, за да съхранят своята чистота и непорочност и за избор на правилният съпруг. Тя често се използва и за венчална икона за невестата. Чистата молитва към тази икона помага при разрешение на семейни проблеми.12991_15221_01

Иконите на Богородица „Неувяхващ цвят“ „Благоуханен цвят“ са едни от най-почитаните образи на Божията майка. Направена за пръв път през XVII век на Атон (според други източници, място на създаване е Константинопол). Иконите „Богородица Неувяхващ цвят“ са разнообразни, в същото време имат задължителен детайл – цветя, които са поставени в саксии или вплетени в гирлянди.

icon_with_flowers В повечето икони  Дева Мария и Иисус Христос върху иконата „Богородица неувяхващ цвят“ може да бъдат представени както до поясно, така и седнали на престол. В един от образите – св. Богородица е изобразена с бяла лилия. Лилията в иконографията символично представя нейната чистота и невинност, девствеността. В някои от иконите се изобразява с роза, като символ на любовта. Представена с цъфтящите цветя от рая (алегория на образа на Божията майка от Стария Завет като „Коренът Есеев“).

Образът на св. Богородица „Неувяхващ цвят“ се появила на прозореца на къща в с.Черновка, Самарска област, в къщата на Екатерина Малигина – пенсионерка и ветеран от войната. Това станало на 16 април, в деня на празника на иконата. Много хора се стичат да се помолят пред нея и да видят това чудо.

Автор: Николина Александрова

Източници: http://svetlinaiikoni.blogspot.bg/

                      http://azbyka.ru/

                        http://chudopomolitve.ortox.ru/

За Николина Александрова

Виж още

Отец Ириней – духовникът, който привлича хора към вярата в TikTok

Отец Ириней Митов е свещеник от 2009-та година, а отскоро и популярно лице в дигиталната платформа ...