Начало / Uncategorized / Как да използваме броеницата за молитва?

Как да използваме броеницата за молитва?

Броениците са използвани още от дълбока древност като помощно средство за молитва. Те са и особено ценени от православните монаси. Топчетата на броеницата имат символичен характер. В повечето случаи броениците са черни на цвят и ни помагат да водим трезв и сериозен живот в покаяние.

Топчетата на броеницата най-често са направени от чиста овча вълна, която напомня на всички, че ние сме словесните овце на Добрия пастир, Който е Христос Господ, и Който като Агнец Божи пострада за нас, за да ни избави от вечната смърт.

Броеницата обикновено съдържа 33 възела. Има и такива с повече зърна от по 50, 100 или дори 300 топчета. Според предание стар монах постоянно се опитвал да си оплете броеница от вълна, но дяволът идва ли му ги разплитал. След упорита молитва от страна на стареца ангел Божи дошъл и го научил така да плете топчетата, че на всяко да бъде изобразено по седем кръстчета. Това е един от най-сложните възли в света. Такава броеница дяволът не може да разплете.

10665974_1445482562423068_6563823466875011840_n

Как да се молим с броеницата?

Като помощ в молитвата съдържаща се в молитвеника, както и четенето на различни духовни книги през деня, Църквата е благословила верния христов следовник всички правила и молитви да бъдат допълнени или дори заменени от едни други, кратки молитви, които се повтарят много често. Тези молитви помагат на съзнанието ни, на ума ни да се съсредоточи и да спре да блуждае.

Как да започнем молитвата?

След като се успокоим и се опитаме да се съсредоточим взимаме в лявата си ръка броеницата, като я държим леко между палеца и  показалеца. Осеняваме се с кръстния знак и започваме тихо да казваме Иисусовата молитва, която е:

Господи, Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме грешния!

или в кратката й форма:

Господи, Исусе Христе, помилуй ме!

11031162_997722816905727_3789936352554550846_nИисусовата молитва е една от най-важните молитви за всеки православен християнин. Тя оже да замести почти всички останали църковни молитви. Да бъдеш осветен от името и в името на самия Христос Бог, който да вложи в сърцето Божията благодат, това носи мир и на тялото и на ума, когато особено често казваш молитвата. Много християни дотоклова са свикнали с тази молитва, че сърцето им постоянно зове към Христос, а устните им не спират да призовават името на Иисус Христос дори по време на сън, защото свикнете ли с тази молитва тя става част от вас, подобно на дишането, казват св. отци. Най-голямата сила на тази молитва се крие в самото име на Иисус Христос, Който изгонва от сърцата ни смущенията  дискомфорта и носи божествения мир. 

В допълнение към Иисусовата молитва, християните могат да използват още молитви, тази към Майката Божия и светеца, който е наш покровител, молитвите са следните:

Пресветая Богородице, спаси ме грешния!

Свети (името на светеца) помоли се на Бога за мене грешния!

С броеница можем да се молим и за нашите близки, приятели и врагове. Молитвата, която трябва да произнасяме за другите е тази:

Господи Иисусе Христе, помилуй твоят/а раб/иня (името).

Можем също така да се помолим и за онези, които вече не са сред нас, за починалите. 

Господи Иисусе Христе, помени починалия твой/я раб/иня (името) и дай вечен покой.

Когато сме сами е добре да изберем тихо и спокойно място, за да можем да казваме молитвата и да говорим съвсем тихо, да шепнем. Православните християни обикновено се молят прави стоящи пред иконите, но могат да се молят и в седнало или дори легнало положение, когато физически са изтощени или пък са болни. Хубаво е молитвата да се казва тихо, за да мое умът ни да се съсредоточи към съдържанието й. 

calugar-rugandu-se

И въпреки че по-горе казахме, че молитвата е хубаво да се практикува на спокойно и тихо място, тя може да се извършва и на всяко друго място и във всяка една ситуация –  в автобуса, влака, в чакалнята, по време на ходене или дори в разговор, в който не участваме. Много християни освен с  кръстно знамение вечер си лягат и с броеницата и продължават тихо да се молят на Бога, докато заспят. На следващия ден сутринта продължават и така всеки техен ден започва и завършва с молитва. 

Полезно е за започваме и завършваме деня си с молитва. Преди лягане и след ставане да посветим минута поне за броеницата. Апостол Павел ни учи да се молим постоянно. Разбира се, когато ние сме сред хора не можем да се молим по същия начин, както когато сме сами. Ако се намираме сред хора не е нужно да привличаме внимание с някакъв вид „странно“ поведение, а просто тихо и дори мълчаливо да произнасяме тази така силна молитва. Молитвата може да се извършва и без гласно изговаряне, затова се и нарича умна молитва. Не можем винаги и навсякъде да се молим с глас, но пък само Бог ще знае, че тайно му  се молим в сърцето си. Трябва да бъдем внимателни, както и с какви хора се обграждаме. Където и да сме ние трябва да носим покаяние и смирение  и смирено и тихо да пазим сърцето си.

По време на молитвата с броеница, отците абсолютно забраняват всякакво въображение или създаването в съзнанието ни някакви образи. Нашето внимание трябва да е съсредоточено единствено в словото на молитвата, а това се постига чрез постоянно усилия и внимание, както и бавното изговаряне на молитвата – без бързане. Отците препоръчват още в моменти на разсейване да повтаряме молитвата. Най-добрият начин да се научим на тази молитва е да я казваме често, както капката вода, която издълбава и най-твърдата скала, така и честата молитва без значение колко е продължителна, помага за съсредоточаването на ума и създаването на умиление в душата. 

monk-at-prayerБроеницата също може да бъде използвана и в джоба на панталона или палтото, когато тя е от по-малките. Въпреки това не е подходящо да привличаме внимание, когато се молим. С броеницата не е подходящо да си играем, когато няма какво да правим, защото тя е предназначена за молитва, а не за игра или украса. Към броеницата трябва да имаме правилно отношение, защото когато тя е правена от монаси и монахини, то по време на плетенето те са казвали молитва и по този начин са я и осветили. 

Ето защо, след всичко казано, нека да достигнем до молитвата към Господ Иисус Христос и неговите светии, за себе си и за своите близки, за да можем да получим Божията благодат и вечните награди на небето, които са приготвени за всички, които следват Бога. Господ винаги е с нас, на всяко място, защото Самият Той ни учи, че Неговото царство е вътре в нас, в сърцата ни. Така че е необходимо и ние да бъдем с Него чрез молитвата и другите добродетели. Невъзможно е да победим страстите без силата Божия, която се дава чрез молитвата. Ето защо молитвата е нещото, което ни довежда до Самия Бог и ни обединява с него. 

Източник: Сръбска камбанка

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...