Начало / Uncategorized / Гръцки митрополити: „Образователният министър в Гърция е новият Нерон“

Гръцки митрополити: „Образователният министър в Гърция е новият Нерон“

248391-pСисанийският и Сиатистки митрополит Павел сравни поведението на гръцкия министър на образованието с действията на печално известния римски император Нерон. “Нерон подпалил Рим и за да избегне народния гняв, обвинява християните. Така г-н Филис, носещ основна отговорност за моралната деградация на обществото обвинява Православната църква“, казва митрополит Павел. 

Митрополитът подкрепи архиепископа на Атина Йероним, който отказа да се срещне с Филис. „Трябва да стане ясно на премиера, че министърът е загубил доверието на Църквата“, подчертава Сисанийският митрополит. 

Митрополит Антоний, обвини властите в нежелание да се изградят равни отношения с Църквата, регламентирани от Конституцията на Р. Гърция. „Какво искат да кажат, според вас със „сътрудничество“? Аз казвам, а ти просто слушай“? „, казва той. Според него, истинската цел на министъра е чрез специално проектирана учебна програма, да всеят съмнение във вярата в православните децата.

Митрополитът на Пирея Серафим пък изрази мнение, че постепенно се прилага целева програма за „промяна на религиозна идентичност“ на гърците. Според митрополитът, гърците не трябва да „възприемат този псевдо-мултикултурализъм, истинската цел е да се отнеме свободата“, казва той. 

Както „Добротолюбие“ по-рано писа, министърът на образованието Никос Филис и Гръцката архиепископия влязоха в дълбок скандал, тъй като от министерството искат да намалят часовете по религия.

Повече прочетете тук:

Образователното министерство в Гърция е в конфликт с Църквата

Митрополити от Гръцката архиепископия: Реформата в образованието е катастрофа за Гърция

По информация на: agionoros.ruromfea.gr

За Николина Александрова

Виж още

Магистърската програма „Цъковно и социално дело“, при Богословския факултет, се включи в борбата срещу психичните разстройства

Магистърската пограма „Църковно и социално дело“ при Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ се ...