Начало / Новини / Видински ученици беседваха за храма и поведението в него

Видински ученици беседваха за храма и поведението в него

В храм се влиза със смирение. Това бе първият урок, който петокласниците от видинската Математическа научиха от Белоградчишкия епископ Поликарп.

Викарият на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан посрещна малчуганите, заедно с класния си ръководител Ваня Минева в старинния храм „Св. Пантелеймон“, където на достъпен за децата език им разказа за патрона на тяхното училище- Екзарх Антим I. Корабната част на църквата заприлича на класна стая, в която децата питаха, а Владиката с усмивка отговаряше на всеки техен въпрос- как се влиза в християнски храм, какво символизира кръстният знак, кога е построена вкопаната в земята най-стара видинска църква, как се подреждат иконите на иконостаса, изпълнява ли желания чудотворната икона на Св. Пантелеймон, какво означава църковен трон и кой има честта да сяда на него…

„В храма се влиза със смирение“, обясни на децата Епископ Поликарп. Затова храмовите двери на старите църкви са ниски, сводести и изискват от влизащите в храма да се приведат. В душата на богомолците трябва да е светло и тихо, да цари хармония и спокойствие.

„Отнасяйте се с другите така, както бихте искали те да се отнасят с вас“, посъветва децата Епископа и им разказа няколко поучителни притчи. Петокласниците получиха по една Илюстрирана библия (илюстрациите са гравюри на дърво от Юлиус Шнор фон Каролсфелд) и осветени иконки- за здраве, успех и вдъхновение. След беседата всички заедно посетиха Мавзолея на Екзарха и разгледаха уникалните растения в градината на Видинската митрополия. Малките гости бяха най-любопитни към банановото дърво- затова там избраха да си направят обща снимка с Негово Преосвенство Белоградчишкия Епископ Поликарп. После прибраха подаръците в ученическите раници. Библията отиде при учебниците- защото съвсем скоро в програмата по литература на петокласниците предстои тема за Свещената християнска книга. А сега те вече имат надежден източник на информация, при това богато илюстриран с 240 уникални гравюри.

„Беше много забавно“, обобщиха най-малките възпитаници на ППМГ „Екзарх Антим I“.

„Впечатлен съм от любознателността на моите малки събеседници. И радостен от срещата ни. Очаквам ги да дойдат отново“, коментира Епископ Поликарп.

Текст и снимки: ПМГ „Екзарх Антим I“ Видин

За Ангел Карадаков

Виж още

Почина архиепископът на Аляска Давид

Вчера е починал архиепископът на Ситка и Аляска Давид, клирик на Православна църква в Америка ...