Начало / Новини / Видински ученици беседваха за храма и поведението в него

Видински ученици беседваха за храма и поведението в него

В храм се влиза със смирение. Това бе първият урок, който петокласниците от видинската Математическа научиха от Белоградчишкия епископ Поликарп.

Викарият на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан посрещна малчуганите, заедно с класния си ръководител Ваня Минева в старинния храм „Св. Пантелеймон“, където на достъпен за децата език им разказа за патрона на тяхното училище- Екзарх Антим I. Корабната част на църквата заприлича на класна стая, в която децата питаха, а Владиката с усмивка отговаряше на всеки техен въпрос- как се влиза в християнски храм, какво символизира кръстният знак, кога е построена вкопаната в земята най-стара видинска църква, как се подреждат иконите на иконостаса, изпълнява ли желания чудотворната икона на Св. Пантелеймон, какво означава църковен трон и кой има честта да сяда на него…

„В храма се влиза със смирение“, обясни на децата Епископ Поликарп. Затова храмовите двери на старите църкви са ниски, сводести и изискват от влизащите в храма да се приведат. В душата на богомолците трябва да е светло и тихо, да цари хармония и спокойствие.

„Отнасяйте се с другите така, както бихте искали те да се отнасят с вас“, посъветва децата Епископа и им разказа няколко поучителни притчи. Петокласниците получиха по една Илюстрирана библия (илюстрациите са гравюри на дърво от Юлиус Шнор фон Каролсфелд) и осветени иконки- за здраве, успех и вдъхновение. След беседата всички заедно посетиха Мавзолея на Екзарха и разгледаха уникалните растения в градината на Видинската митрополия. Малките гости бяха най-любопитни към банановото дърво- затова там избраха да си направят обща снимка с Негово Преосвенство Белоградчишкия Епископ Поликарп. После прибраха подаръците в ученическите раници. Библията отиде при учебниците- защото съвсем скоро в програмата по литература на петокласниците предстои тема за Свещената християнска книга. А сега те вече имат надежден източник на информация, при това богато илюстриран с 240 уникални гравюри.

„Беше много забавно“, обобщиха най-малките възпитаници на ППМГ „Екзарх Антим I“.

„Впечатлен съм от любознателността на моите малки събеседници. И радостен от срещата ни. Очаквам ги да дойдат отново“, коментира Епископ Поликарп.

Текст и снимки: ПМГ „Екзарх Антим I“ Видин

За Ангел Карадаков

Виж още

Петте музея на Рилския манастир представят хилядолетната история на България

Петте музея на Рилската света обител представят хилядолетната история на България, богатата богослужебна и книжовна ...