Начало / Uncategorized / Архиепископ Йероним: „Нашите къщи горят, а ние пеем“

Архиепископ Йероним: „Нашите къщи горят, а ние пеем“

Атинският архиепископ Йероним се обърна към председателя на гръцкия парламент Никос Вуцис, в понеделник по време на церемонията за начало на сесията на Народното събрание с думите: „Нашите къщи горят, а ние пеем, нашият кораб потъва и потъва, заедно с всички нас. Това е голяма агония“, каза той. Неговите думи бяха предупреждение към гръцките политици.

„Ние всички сме на един и същи клон, който е част от едно дърво, което гние“, каза Вуцис. „Ние всички сме на международен кръстопът и нашите деца не трябва да живеят с остарели разбирания.“

Архиепископът беше провокиран от министъра на образованието Никос Филис, който  съветва за „благоразумие“, като се има предвид, че отношенията между Министерството на образованието и Гръцката църква са влошени през последните месеци, заради  предложените промени в религиозното образование в училищата. Освен това министърът постави под въпрос ролята на Гръцката църква по време на нацистката окупация. Той остро се изказва срещу апатията на гръцката църква по време на нацистката окупация и хунтата на черните полковници от 1967 г.

В отговор архиепископ Йероним изпрати до председателя на парламента книга за ролята на църквата в Гърция по време на окупацията и диктатурата.

Съюзът на богословите в Гърция пък поиска от Никос Филис да подаде оставка, като отбелязва, че новата програма за курса по теология в училищата, е „неуместна, опасна, и няма да даде резултати, но ще навреди на образованието, обществото и ще разкъса връзката между църквата и държавата“.

„Нека да не спорим за миналото. Най-важното е да се стигне до момент на разбиране, за да изведем страната от тази криза, подобрим образованието и реформираме преподаването на богословие и да не обръщаме гръб на най-съвременните социални и педагогически предизвикателства“, призова Никос Филис.

Изтоцник: greece.greekreporter.com, fakti.bg

За Николина Александрова

Виж още

Магистърската програма „Цъковно и социално дело“, при Богословския факултет, се включи в борбата срещу психичните разстройства

Магистърската пограма „Църковно и социално дело“ при Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ се ...