Начало / Новини / Правителството отпуска четвърт милион за довършването на „Всех Святих“ в Русе

Правителството отпуска четвърт милион за довършването на „Всех Святих“ в Русе

Правителството предостави допълнителни средства по бюджетите на общини и министерства за реализиране на значими проекти, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. 

По бюджета на Министерството на културата за консервация и реставрация на обект „Голямата базилика“ в Археологически резерват „Ранносредновековен град Плиска“ са разчетени 250 хил. лв., съобщават още от пресслужбата на Министерски съвет.

За ремонта на храм „Всех Святих“ в Русе са предвидени 250 хил. лева. Припомняме, че в края на месец февруари православният храм в Русе стана собственост на Митрополията. 

Съборената църква „Всех Святих” е построена и осветена през 1898 г. Тя е изградена по проект на Едуард Винтер. Последната литургия е в нея е отслужена на 25 октомври 1964 година от митрополит Софроний, след което храмът преминава на разпореждане на Градския народен съвет. През 1975 г. тогавашното ръководство на града година взема решение и храмът е съборен за една нощ. На негово място е построен Пантеонът на възрожденците, който е открит през 1978 година по повод 100-годишнината от Освобождението на България. В началото на 90-те години на миналия век русенската общественост започва кампания за възстановяването на църквата „Всех Святих”. През 1998 г. в Парка на възрожденците патриарх Максим благославя мястото за новия храм и полага основния камък за възстановяване на храма. През 2007 година е създадено сдружението „Всех Святих”, за негови съпредседатели са избрани русенският митрополит Неофит, вече Български патриарх, и тогавашният кмет Божидар Йотов.

На празника Вси светии същата година е направена първата копка на новия храм. В основите му беше положена капсула с послание към идните поколенията и започва дарителска кампания за набиране на средства за възстановяването на съборената църква. Архитектите полагат усилия да възстановят автентичния й вид. 

Източник: ruse.topnovini.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

„Църквата на дяконисите“ – Една от най-ранните християнски базилики в Светите земи

Нова църква, открита наскоро в Светите земи, се определя като една от най-ранните и най-големи ...