Начало / Интервюта / Игуменът на Дохиарския манастир: С абортите оскърбяваме Бога, който е допуснал детето да бъде заченато

Игуменът на Дохиарския манастир: С абортите оскърбяваме Бога, който е допуснал детето да бъде заченато

248520-bДохиарският манастир посветен на Св. Архангели се възражда в началото на 70-те години на XX век от игумена архим. Григорий, заедно с малобройно братство. По време на заснемането на документален филм за Св. Гора, игуменът на Дохиарския манастир се е съгласил да отговори на няколко журналистически въпроса. Ето какво казва той за аборта:

– Първо е необходимо да обясним богословски защо Църквата не приема аборта. Даволът искал да убие Адам и Ева и човешкият род да не продължи. Той ревнува за честта, която Господ дава на човека, защото както ангелите, демоните, така и хората са творение Божие. Но Господ поставил човека на самия връх на творението. Ето защо, човек, който убива дете в утробата си, или, когато то се ражда или пък приема контрацептиви той върши дяволско дело. Ето защо, както дяволът искал да убие, да заличи човека, така и човекът, който прави аборт повтаря делото на дявола. 

И най-лошото в абортите е, че тези деца попадат в отвъдния свят некръстени. Този, който вършат такива грехове е обладан човек. И наказанието му ще бъде много голямо, тъй като този грях отива непосредствено пред лицето на Бога. По този начин ние оскърбяваме Самия Бог, Който е допуснал това дете да бъде заченато и да остане в утробата. Зачеването и раждането на човека – това не е само плод на някакви човешки взаимоотношения между мъже и жени, но това е дело Божие. 

Срещал съм много двойки, които от медицинска гледна точка нямат проблем да имат деца, но те не могат да си родят, защото Бог не им дава наследници. Защо е така, е известно само на Него. Необходимо е да пазим творението, което е родено на света с помощта Божия. 

Абортът – това е грехът на века. Ето защо, ние като православни християни, трябва да създадем някакъв вид опълчение, цел, на което да бъде изясняването на хората за този голям и страшен грях. Дори животните не правят този грях. Дори те обичат своите чеда. 

А, за да постигнем всичко това, ние сме длъжни да се върнем към Христос в покаяние т.е. да имаме покаяние, което ще измени живота ни. Именно това означава и покаянието – изменение, промяна на начина ни на живот. Желая Господ никога да не допуска да паднете в отношенията си до аборт и никой от вашето семейство да не извършва този грях. 

Източник: www.pravoslavie.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Свидетелство за правдата – интервю с Черногорския митрополит Амфилохий

Тази сутрин почина Черногорският митрополит Амфилохий. В негова памет публикуваме видео – беседа с него ...