Начало / Uncategorized / Естонската православна църква не възнамерява да се присъедини към Вселенска патриаршия

Естонската православна църква не възнамерява да се присъедини към Вселенска патриаршия

Естонската православна църква не възнамерява да се присъедини към Цариградската – Вселенска патриаршия, това обяви митрополит Корнелий.

„Ние нямаме за какво да говорим. Ние нямаме нищо общо с Константинопол“, каза митрополитът на Талин и цяла Естония пред вестник  Postimesees в събота, съобщава pravmir.
Той отбеляза, че за разлика от Цариградската патриаршия, Естонската църква е жива.
„За какво да се присъединяваме? Ние нямаме нищо, за да се присъединяваме към тях. Какво е църковния живот, ако имаш един свещеник на няколко енории, който днес служи в една църква, а утре в друга“. 

Митрополит Корнелий вижда политически нюанс в инициативата на Цариградската патриаршия за привличане на енориите, които са към Московска. Той заявява още, че имал план за обединение на църквите и енориите, които са към Московска патриаршия и Цариградската патриаршия в Естония.

Руската църква счита Естония за своята канонична територия. Цариградската патриаршия обаче не е съгласна с това. Московската осъжда Константинопол, че се опитва да инициира разкол в Естонската православна църква, отбеляза още митрополит Корнелий.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

В село Беден събират дарения за довършване на параклис

В девинското село Беден започна кампания за събиране на дарения за довършване на параклиса „Успение ...