Начало / Uncategorized / Атеисти отбелязват „Международния ден на правото да богохулстваш“

Атеисти отбелязват „Международния ден на правото да богохулстваш“

Атеистите вярват, че богохулството е неотменимо човешко право. Атеистите по целия свят отбелязаха „Международния ден на правото да богохулстваш“. На интернет страницата christianpost.com, те се оплакват, че в различни страни по света са приети много закони, които ограничават хората и наказват тези, които критикуват религията, като по този начин нарушават правата на атеистите и религиозните малцинства, включително християните.

„В много страни по света критиката срещу религията е извън закона. И ние твърде често виждаме резултатите от тези закони – когато едно лице се признава в социалните мрежи за атеист или критикува религиозна догма бива арестуван, бит, хвърлен в затвора, а след това осъден на смърт“, се посочва в декларацията на атеистичния “ Center for Inquiry – CFI.

На страницата на организацията в социалните мрежи са публикувани много истории за преследването на различни хора от различни страни, които са получили присъди само за това, че поставя под въпрос догмите на вярата или по друг начин са влезли в противоречие с преобладаващата доктрина в собствените си страни. Списъкът на тези страни включва, разбира се, Русия, където „кървавият  режим“ осъдил човек за лов на покемон в църквата по време на служба, за които той е изправен пред 5-годишна присъда. Друга история разказва за 4-годишното дело на турския пианист Фазил Сай, когото властите обвинили в „обида на религиозните вярвания на обществото“, защото публикувал в социалната мрежа няколко стиха от стихотворение на древен персийски поет в XI в. (Всъщност  Фазил Сай  в един туит се е пошегувал с призива за молитва: „Защо е тази бързина? Любовница ли те чака или ракия на масата?“ ( в текста – raki – т.е. традиционна алкохолна напитка с анасон.) Ислямът забранява алкохола, поради което много вярващи са сметнали забележката му за оскърбителна).

Атеистите искат от Американското правителство да въведе ограничения на тези страни, като например търговски или да прекрати различни  споразумения, за да принуди държавите да са толерантни към атеистите.

За Николина Александрова

Виж още

Полицията в Гърция глоби свещеник и миряни заради богослужение

Трима души са били ранени, след като полиция опитала да прекрати богослужение в православен храм в ...