Начало / Uncategorized / Изложба “Старозагорският митрополит Методий”

Изложба “Старозагорският митрополит Методий”

За 12-тa поредна година старозагорските музеи и галерии отвориха в петък вечер своите врати за посетители, които преживяха истински културен маратон. По информация на организаторите, в тази будна нощ са били проведени над 50 културни събития – изложби, концерти, спектакли и др. В „Нощта на изкуствата“ беше открита и изложбата “Старозагорският митрополит Методий”.

 Тя е посветена на 120 години от избирането на дядо Методий (през 1896 г.) за пръв старозагорски митрополит. Реализирана е съвместно с Държавен архив – Стара Загора и със съдействието на Община – Стара Загора.

Изложбата включва документи и снимки, отразяващи основни моменти от духовната и обществена дейност на митрополит Методий. Акцент в експозицията са материалите около залесяването на парк „Аязмото” и създаването на благотворителен комитет „Свети Йоан Милостивий”. Интерес представлява личната кореспонденция на митрополит Методий  с българския цар, министри, общественици и духовници. Показани са и одеждите на първия управител на Старозагорската епархия.

unnamed

Изтоцник: http://www.museum.starazagora.net/

За Николина Александрова

Виж още

Отец Ириней – духовникът, който привлича хора към вярата в TikTok

Отец Ириней Митов е свещеник от 2009-та година, а отскоро и популярно лице в дигиталната платформа ...