Начало / Uncategorized / Св. Синод освободи от поста Старозагорския митрополит Галактион

Св. Синод освободи от поста Старозагорския митрополит Галактион

Св. Синод на днешното си заседание освободи от поста Старозагорски митрополит досегашния предстоятел на епархията митрополит Галакитон, съобщи официалния сайт на Св. Синод. 

Като довод за освобождаването на митрополита се позовава неговото „продължителното тежко здравословно състояние, което не му позволява да изпълнява задълженията си на Епархийски митрополит“. Съгласно Устава на БПЦ – БП Св. Синод назначава за  управляващ овакантената Старозагорска епархия Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който да проведе избор за митрополит и управлява епархията, докато новоизбраният встъпи в длъжност. 

Това не е първия случай, в който митрополит е освобождаван от поста си поради влошено здравословно състояние. Подобен бе и случаят с бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, който почина през април месец т.г. 

Припомняме, че през 2015 г. Старозагорският митрополит Галактион бе приет с диагноза мозъчен инсулт в университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Ст. Киркович” в гр. Стара Загора. Освен инсулта митрополит Галактион пострада и при автомобилна катастрофа, от която се измъкна само със счупена ръка. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Чудотворната икона на св. Ефрем Нови ще бъде посрещната на 8 юни в Кнежа

По случай 160-та годишнина на храм „Св. Троица” в град Кнежа с благословението на Врачанския ...