Начало / Uncategorized / Св. Синод на БПЦ освободи Старозагорския митрополит. Какво следва?

Св. Синод на БПЦ освободи Старозагорския митрополит. Какво следва?

На заседанието си от 28 септември Св. Синод на БПЦ реши да освободи Старозагорския митрополит Галакитон от заемания от него пост на предстоятел на митрополията в Стара Загора.

За наместник на епархията, която той управляваше бе избран Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който според  Устава на БПЦ трябва да проведе избора за митрополит в Старозагорска епархия. Последните избори за митрополит в диоцеза на БПЦ бяха през 2014г., и тогава бе избран Русенският митрополит Наум. Ето защо решихме да ви припомним процедурата за избор на митрополит.

Светият Синод съставя измежду лица с епископски чин листа на кандидатите за митрополитския избор. Според Устава на БПЦ, кандидатът трябва да отговаря на следните изисквания:

1. Да е член на Българската православна църква;
2. Да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и точно спазване на установения от Църквата ред, със здрав разум, добродетелен и благочестив живот;
3. Да бъде клирик от черното духовенство, да е живял в манастир поне три години, да е дал монашески обети и да е украсен с монашески добродетели;
4. Да има висше православно богословско образование и да е прослужил в клира най-малко 10 години;
5. Да е навършил 35 години и да не е по-възрастен от 70 години;
6. Да не е осъждан от църковен съд.

Наместникът на овакантената епархия с Епархийския съвет изпраща с окръжно писмо до всички епархийски избиратели препис от листата и ги приканва да бъдат в седалищния град на епархията в третата света неделя от издаването на окръжното, за избиране на митрополит. От всички кандидати се избират двама.

Светият Синод и в присъствието на народа, след одобрението на епархийския избор, в първата неделя, избира канонически за митрополит на овакантената епархия един от двамата избрани кандидати.

Припомняме ви, че дядо Галактион бе Старозагорски митрополит в продължение на 16 години. През миналата година митрополитът претърпя инсулт, като лекарите още тогава бяха категорични, че лечението му ще бъде продължително.

Автор: Николина Александрова

За Николина Александрова

Виж още

Четвърта Неделя на Великия пост – Св. Йоан Лествичник

 Някак си странно е да се признае, че за автора на една от най-разпространените и ...